Aláírták a megállapodást a Románián áthaladó ukrán gabonaexport jövőjéről

Aláírták a megállapodást a Románián áthaladó ukrán gabonaexport jövőjéről

MTI
A Románián keresztül külföldi piacokra exportált ukrán gabonáról és áruforgalomról írt alá politikai nyilatkozatot pénteken Bukarestben Marcel Ciolacu román és Denisz Smihal ukrán kormányfő. Ciolacu az ukrajnai románok jogainak biztosítását is kérte hivatali kollégájától.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A romániai hivatalos látogatásra érkező Denisz Smihal ukrán kormányfő két másik megállapodást is aláírt román hivatali kollégájával, melyek szerint kölcsönösen elismerik a másik ország által kibocsájtott tanulmányi okleveleket, valamint új határátkelőt nyitnak Máramarossziget és az ukrajnai Bila Cerkva város között. A Victoria-palotában tartott találkozó után Marcel Ciolacu a sajtónak elmondta, hogy Románia továbbra is kész támogatni Ukrajnát, amíg erre szükség lesz, az újjáépítési folyamatban is. Hangsúlyozta az orosz agresszió elleni egységes fellépést, és leszögezte, hogy mihamarabb véget kell vetni a vérontásnak az értelmetlen konfliktusban.

Romániának is stratégiai érdeke, hogy Ukrajna független, szuverén, demokratikus, szabad és virágzó ország legyen

- jelentette ki Marcel Ciolacu.

A román kormányfő elmondta, hogy Románia továbbra is segíti az ukrán gabonaexportot, a jelenlegi 2 millió tonnáról ennek duplájára, 4 millió tonnára emelik a szállítási kapacitást, az áruforgalom a Sulina-csatornán (a Duna-delta Románia területén lévő középső ága) és a konstancai kikötőn keresztül zajlik. Hangsúlyozta azonban, hogy a román piac és gazdák érdekei nem sérülhetnek emiatt. Marcel Ciolacu ukrán hivatali kollégája figyelmébe ajánlotta az ukrajnai románok jogainak biztosítását is, hangsúlyozva, hogy a román kormány szilárd álláspontot képvisel a kérdésben: azt szeretné, hogy az ukrajnai románok ugyanazokkal a jogokkal és szabadságokkal rendelkezzenek, mint a romániai ukránok - mondta.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök arról beszélt, hogy Ukrajna európai uniós és NATO-csatlakozással kapcsolatos "stratégiai irányvonala" változatlan. Megköszönte hivatali kollégájának, hogy Románia a háború első napjaitól támogatja országát és 125 ezer menekültet fogadott be. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna egyszerűsíteni akarja a határellenőrzést, közös ellenőrzéssel gyorsítaná fel az áruforgalmat a román-ukrán határon, hogy megkönnyítse az áru eljutást a romániai kikötőkbe. Megköszönte Románia "konstruktív" álláspontját a kérdésben, és azt is méltányolta, hogy Bukarest elítéli az orosz agressziót, támogatja az Oroszország elleni szankciókat, lehetővé teszi az ország területén az ukrán pilóták, katonák kiképzését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?