Aláírták a megállapodást a Románián áthaladó ukrán gabonaexport jövőjéről

Aláírták a megállapodást a Románián áthaladó ukrán gabonaexport jövőjéről

MTI
A Románián keresztül külföldi piacokra exportált ukrán gabonáról és áruforgalomról írt alá politikai nyilatkozatot pénteken Bukarestben Marcel Ciolacu román és Denisz Smihal ukrán kormányfő. Ciolacu az ukrajnai románok jogainak biztosítását is kérte hivatali kollégájától.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A romániai hivatalos látogatásra érkező Denisz Smihal ukrán kormányfő két másik megállapodást is aláírt román hivatali kollégájával, melyek szerint kölcsönösen elismerik a másik ország által kibocsájtott tanulmányi okleveleket, valamint új határátkelőt nyitnak Máramarossziget és az ukrajnai Bila Cerkva város között. A Victoria-palotában tartott találkozó után Marcel Ciolacu a sajtónak elmondta, hogy Románia továbbra is kész támogatni Ukrajnát, amíg erre szükség lesz, az újjáépítési folyamatban is. Hangsúlyozta az orosz agresszió elleni egységes fellépést, és leszögezte, hogy mihamarabb véget kell vetni a vérontásnak az értelmetlen konfliktusban.

Romániának is stratégiai érdeke, hogy Ukrajna független, szuverén, demokratikus, szabad és virágzó ország legyen

- jelentette ki Marcel Ciolacu.

A román kormányfő elmondta, hogy Románia továbbra is segíti az ukrán gabonaexportot, a jelenlegi 2 millió tonnáról ennek duplájára, 4 millió tonnára emelik a szállítási kapacitást, az áruforgalom a Sulina-csatornán (a Duna-delta Románia területén lévő középső ága) és a konstancai kikötőn keresztül zajlik. Hangsúlyozta azonban, hogy a román piac és gazdák érdekei nem sérülhetnek emiatt. Marcel Ciolacu ukrán hivatali kollégája figyelmébe ajánlotta az ukrajnai románok jogainak biztosítását is, hangsúlyozva, hogy a román kormány szilárd álláspontot képvisel a kérdésben: azt szeretné, hogy az ukrajnai románok ugyanazokkal a jogokkal és szabadságokkal rendelkezzenek, mint a romániai ukránok - mondta.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök arról beszélt, hogy Ukrajna európai uniós és NATO-csatlakozással kapcsolatos "stratégiai irányvonala" változatlan. Megköszönte hivatali kollégájának, hogy Románia a háború első napjaitól támogatja országát és 125 ezer menekültet fogadott be. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna egyszerűsíteni akarja a határellenőrzést, közös ellenőrzéssel gyorsítaná fel az áruforgalmat a román-ukrán határon, hogy megkönnyítse az áru eljutást a romániai kikötőkbe. Megköszönte Románia "konstruktív" álláspontját a kérdésben, és azt is méltányolta, hogy Bukarest elítéli az orosz agressziót, támogatja az Oroszország elleni szankciókat, lehetővé teszi az ország területén az ukrán pilóták, katonák kiképzését.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 06:01