Váratlan bejelentést tett Nagy István: a törökök segítségét kéri Magyarország

Váratlan bejelentést tett Nagy István: a törökök segítségét kéri Magyarország

agrarszektor.hu
Törökország kulcsszereplő az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek megoldásában, ezért hazánk Ankara közreműködését kéri a Fekete-tengeri gabonamegállapodás kiterjesztése, azaz az ukrán mezőgazdasági termékek vízi transzportjának kiszélesítése érdekében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Gülşen Karanis Ekşioğlut, Törökország nagykövetét.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökország rendkívül fontos gazdasági partnere és politikai szövetségese Magyarországnak. A két nemzet közti kapcsolatokat pedig tovább kell mélyíteni. Nagy István a megbeszélésen arra emlékeztetett, hogy az Európai Unió területére áramló ukrán gabona megbénította a piacot, eladási nehézségeket okozott a gazdáknak és komoly kihívás elé állítja az agráriumot. Ezek a mezőgazdasági termékek az orosz-ukrán háború következtében a tengeri útvonal lezárulása miatt nem jutnak el a hagyományos piacaikra, az afrikai és a közel-keleti térségbe. A transzport áthelyeződött a szárazföldre, a létrehozott szolidaritási folyosó azonban nem működik az eredeti célja szerint – mondta az agrárminiszter, hozzátéve, hogy a kialakult helyzetet minél előbb meg kell oldani, a gabonatárolók tele vannak, jön az aratás, a gazdák pedig feszültek az értékesítési nehézségek miatt.

Nagy István kiemelte, Törökország fontos szerepet tölt be a fekete-tengeri kikötők részleges megnyitásával kapcsolatban. Magyarország azt szeretné elérni, ha ezeket a kapacitásokat, a biztonsági garanciákkal védett kikötők számát tovább lehetne bővíteni, és ebben a folyamatban számít Ankara közreműködésére is. Az ukrán mezőgazdasági termékeket ugyanis tengeri útvonalon kell eljuttatni a hagyományos felvevő piacaikra. A miniszter kitért arra is, hogy az ukrán gabonaimport kapcsán leginkább érintett frontországok agrárminiszterei közös állásponton vannak a helyzet megoldása érdekében. Nagy István a megoldási javaslataikat megvitatná török kollégájával is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?