Megvan Ukrajna B-terve: erre készülnek, ha az oroszok bontják a megállapodást

Megvan Ukrajna B-terve: erre készülnek, ha az oroszok bontják a megállapodást

agrarszektor.hu
Ukrajna kész lenne folytatni a gabonaexportot a Fekete-tengeren keresztül egy úgynevezett "B-terv" részeként orosz támogatás nélkül, ha Moszkva megszünteti a jelenlegi gabonaexport-egyezményt, és az összeomlik - mondta az ukrán mezőgazdasági miniszter. A javaslat szerint a kormány nyújtson biztosítási garanciákat a vállalatoknak a szállítás folytatásához anélkül, hogy Oroszország részt venne egy újabb megállapodásban. Ugyanakkor az ENSZ szóvivője a napokban közölte, hogy Oroszország arról tájékoztatta a kezdeményezést felügyelő tisztviselőket, hogy Moszkva addig korlátozza a Pivdennyi kikötőn való áthaladást, amíg minden fél bele nem egyezik az orosz ammónia tranzitjába az ukrán területen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Törökország tavaly júliusban kezdeményezte a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezést Moszkva és Kijev között, hogy segítsen leküzdeni a globális élelmiszerválságot, amelyet Oroszország 2022. februári inváziója okozott Ukrajnában, aki a világ egyik vezető gabonaexportőre. Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy Oroszország a megállapodás ellenére már blokkolta Ukrajna legnagyobb fekete-tengeri kikötőjének, Pivdennyijnek a használatát, és naponta csak egy hajónak engedélyezi az ukrán élelmiszerek szállítását bizonyos országokba.

Oroszország bejelentette, hogy több hajót enged át, ha a gabonaüzletben részt vevő valamennyi fél beleegyezik abba, ha engedélyezik az orosz ammónia szállítását az ukrán területen átvezető csővezetéken keresztül Pivdennyibe export céljából. Solsky szerint a gabonaexport a Fekete-tengeren keresztül jelenleg csak jogilag működik, valójában azonban nem történik ott semmi. Kiemelte, készen állnak egy úgynevezett B-tervre, és azt javasolta, hogy a kormány nyújtson biztosítási garanciákat a vállalatoknak a szállítás folytatásához anélkül, hogy Oroszország részt venne egy új megállapodásban. Solsky elmondta, hogy a kormány már létrehozott egy mintegy 547 millió dolláros speciális biztosítási alapot azoknak a vállalatoknak, amelyek hajói új megállapodás alapján érkeznének Ukrajna fekete-tengeri kikötőibe.

Ha teljesen elzárnak minket, ami (már) gyakorlatilag megtörtént, akkor a fuvarozók kormányunk garantált biztosításával mehetnek át ezen a folyosón. A hajótulajdonosok "elég erősen" bízhatnak abban, hogy az ukrán hadsereg és légvédelem tudja tenni a dolgát

- mondta Solsky. Ukrajna továbbra is reméli, hogy a jelenlegi fekete-tengeri gabona-kezdeményezés a nehézségek ellenére is működni fog, de ehhez mindenképpen új megállapodásra vagy formátumra lenne szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02