2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella
Megvan Ukrajna B-terve: erre készülnek, ha az oroszok bontják a megállapodást

Megvan Ukrajna B-terve: erre készülnek, ha az oroszok bontják a megállapodást

agrarszektor.hu
Ukrajna kész lenne folytatni a gabonaexportot a Fekete-tengeren keresztül egy úgynevezett "B-terv" részeként orosz támogatás nélkül, ha Moszkva megszünteti a jelenlegi gabonaexport-egyezményt, és az összeomlik - mondta az ukrán mezőgazdasági miniszter. A javaslat szerint a kormány nyújtson biztosítási garanciákat a vállalatoknak a szállítás folytatásához anélkül, hogy Oroszország részt venne egy újabb megállapodásban. Ugyanakkor az ENSZ szóvivője a napokban közölte, hogy Oroszország arról tájékoztatta a kezdeményezést felügyelő tisztviselőket, hogy Moszkva addig korlátozza a Pivdennyi kikötőn való áthaladást, amíg minden fél bele nem egyezik az orosz ammónia tranzitjába az ukrán területen.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Törökország tavaly júliusban kezdeményezte a Fekete-tengeri Gabona Kezdeményezést Moszkva és Kijev között, hogy segítsen leküzdeni a globális élelmiszerválságot, amelyet Oroszország 2022. februári inváziója okozott Ukrajnában, aki a világ egyik vezető gabonaexportőre. Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy Oroszország a megállapodás ellenére már blokkolta Ukrajna legnagyobb fekete-tengeri kikötőjének, Pivdennyijnek a használatát, és naponta csak egy hajónak engedélyezi az ukrán élelmiszerek szállítását bizonyos országokba.

Oroszország bejelentette, hogy több hajót enged át, ha a gabonaüzletben részt vevő valamennyi fél beleegyezik abba, ha engedélyezik az orosz ammónia szállítását az ukrán területen átvezető csővezetéken keresztül Pivdennyibe export céljából. Solsky szerint a gabonaexport a Fekete-tengeren keresztül jelenleg csak jogilag működik, valójában azonban nem történik ott semmi. Kiemelte, készen állnak egy úgynevezett B-tervre, és azt javasolta, hogy a kormány nyújtson biztosítási garanciákat a vállalatoknak a szállítás folytatásához anélkül, hogy Oroszország részt venne egy új megállapodásban. Solsky elmondta, hogy a kormány már létrehozott egy mintegy 547 millió dolláros speciális biztosítási alapot azoknak a vállalatoknak, amelyek hajói új megállapodás alapján érkeznének Ukrajna fekete-tengeri kikötőibe.

Ha teljesen elzárnak minket, ami (már) gyakorlatilag megtörtént, akkor a fuvarozók kormányunk garantált biztosításával mehetnek át ezen a folyosón. A hajótulajdonosok "elég erősen" bízhatnak abban, hogy az ukrán hadsereg és légvédelem tudja tenni a dolgát

- mondta Solsky. Ukrajna továbbra is reméli, hogy a jelenlegi fekete-tengeri gabona-kezdeményezés a nehézségek ellenére is működni fog, de ehhez mindenképpen új megállapodásra vagy formátumra lenne szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?