Itt az ukránok bejelentése: az oroszok nélkül is folytatnák a gabonaegyezményt

Itt az ukránok bejelentése: az oroszok nélkül is folytatnák a gabonaegyezményt

MTI
Ukrajna kész orosz biztonsági garanciák nélkül is meghosszabbítani a fekete-tengeri gabonaegyezmény hatályát, és ezt jelezni fogja a közvetítőként eljáró ENSZ-nek és Törökországnak is - jelentette be hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök afrikai újságíróknak nyilatkozva.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Volt két megállapodásunk: Ukrajna, Törökország, ENSZ; a másik egyezmény Oroszország, Törökország és az ENSZ között. Így amikor Oroszország azt mondja, hogy felfüggeszti (az egyezményt), akkor lényegében az António Guterres ENSZ-főtitkárral és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel kötött megállapodást bontja fel. Nem velünk. Nekünk nem volt semmiféle megállapodásunk velük

- mondta Zelenszkij, akit sajtótitkára, Szerhij Nyikoforov idézett.

Oroszország nélkül is mindent meg kell tenni, hogy használni tudjuk ezt a fekete-tengeri folyosót. Nem félünk

- hangoztatta az ukrán államfő, aki szerint a hajótulajdonos vállalatok már jelezték, készen állnak, ha Ukrajna elindítja, Törökország pedig átengedi a gabonaszállítmányokat. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arról beszélt, hogy az alternatív szárazföldi útvonalak nem tudják kiváltani a fekete-tengeri gabonaegyezmény keretében folytatott tengeri szállítmányozást.

A gabonaegyezmény hatálya hétfőn éjfélkor jár le, Oroszország pedig közölte, hogy nem újítja meg. A Kreml mindazonáltal arról biztosította az érintetteket, hogy Moszkva kész "azonnal" visszatérni az egyezményhez, ha teljesülnek annak Oroszországra vonatkozó feltételei.

EZ IS ÉRDEKELHET

Erdogan török elnök, akinek országa közvetítőként járt el a gabonamegállapodás megkötésekor, közölte: továbbra is úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az egyezmény folytatását akarja. Hozzátette, hogy a török és az orosz külügyminiszter hétfő délután tárgyal.

Remélem, hogy ezzel a megbeszéléssel el tudunk érni némi eredményt, és szünet nélkül folytatni tudjuk a dolgokat

- mondta Erdogan.

Guterres sajnálatosnak nevezte Moszkva döntését, viszont szintén jelezte: nem hagy fel a nemzetközi erőfeszítések összehangolásával annak érdekében, hogy az orosz és az ukrán mezőgazdasági termékek, illetve műtrágyák eljuthassanak a világ piacaira. Mindemellett elismerte, hogy továbbra is fennállnak olyan akadályok, amelyek nehezítik az orosz termékek exportját.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az orosz külügyminisztérium már előzetesen jelezte, hogy megfontolják a gabonaegyezmény folytatását, amennyiben "kézzelfogható eredmények" születnek az orosz fél követeléseit illetően. Ezen feltételek közé tartozik az orosz gabona- és műtrágyaexportot akadályozó szankciók eltörlése. A francia külügyminisztérium állásfoglalásában felszólította Moszkvát, hogy hagyjon fel a gabonaegyezmény megújítását érintő zsarolással.

Franciaország elítéli, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét a fekete-tengeri gabonakezdeményezésben. Oroszország egyedül felelős a hajózás akadályozásáért abban a tengeri térségben, mert illegális blokádot von az ukrán kikötők köré. Véget kell vetnie a globális élelmezés biztonságával kapcsolatos zsarolásnak, és felül kell bírálnia döntését

- emelte ki közleményében a diplomáciai tárca.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?