Az EU kész utat engedni az összes ukrán terménynek

Az EU kész utat engedni az összes ukrán terménynek

agrarszektor.hu
Az Európai Unió készen áll arra, hogy az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek exportja szinte teljes egészében a szolidaritási folyosókon történjen - jelentette be Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa. Mint mondta, ez körülbelül havi 4 millió tonnan olajos magot és gabonafélét jelentene, amely mennyiség a tavaly novemberivel lenne egyenlő.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa szerdán közölte, hogy az Európai Unió készen áll arra, hogy Ukrajna a mezőgazdasági termékeinek szinte teljes egészét a szolidaritási folyosókon exportálja - írja a Reuters. A vezető kiemelte, ez körülbelül havi 4 millió tonna olajos magot és gabonafélék jelentene, amely mennyiséget tavaly novemberben sikerült elérni. Ezek a folyosók vasúti és közúti közlekedési kapcsolatokat egyaránt jelentenek az Ukrajnával határos EU-tagállamokon keresztül. 

Oroszország a napokban közölte, hogy kiszáll az ENSZ által támogatott fekete-tengeri gabonaegyezményből. Az oroszok kilépése előtt Ukrajna exportjának 60 százalékát szolidaritási folyosókon, 40 százalékát pedig a Fekete-tengeren keresztül szállították az egyezmény keretein belül. A megállapodás felbomlása súlyos következményekkel járhat az afrikai országok számára, amelyek nagyban függnek ezektől a tengeri szállításoktól. 

A mezőgazdasági biztos beszélt arról is, hogy az EU több olyan tagállami kezdeményezést is vizsgál, ami alapján közös tervet dolgozhatnak ki az ukrán mezőgazdasági áruk exportjának szállítási költségeinek fedezésére. Hozzátette, a szállítás finanszírozási költségeit jelenleg nem tudják megbecsülni. Az EU-n keresztüli ukrán gabonaszállítás bővítése érzékeny téma például Lengyelország és több, Ukrajnával határos uniós ország, köztük Magyarország számára is, ahol komoly versenyhátrányba kerültek a helyi gazdák a megnövekedett ukrán import miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?