Az EU kész utat engedni az összes ukrán terménynek

Az EU kész utat engedni az összes ukrán terménynek

agrarszektor.hu
Az Európai Unió készen áll arra, hogy az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek exportja szinte teljes egészében a szolidaritási folyosókon történjen - jelentette be Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa. Mint mondta, ez körülbelül havi 4 millió tonnan olajos magot és gabonafélét jelentene, amely mennyiség a tavaly novemberivel lenne egyenlő.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa szerdán közölte, hogy az Európai Unió készen áll arra, hogy Ukrajna a mezőgazdasági termékeinek szinte teljes egészét a szolidaritási folyosókon exportálja - írja a Reuters. A vezető kiemelte, ez körülbelül havi 4 millió tonna olajos magot és gabonafélék jelentene, amely mennyiséget tavaly novemberben sikerült elérni. Ezek a folyosók vasúti és közúti közlekedési kapcsolatokat egyaránt jelentenek az Ukrajnával határos EU-tagállamokon keresztül. 

Oroszország a napokban közölte, hogy kiszáll az ENSZ által támogatott fekete-tengeri gabonaegyezményből. Az oroszok kilépése előtt Ukrajna exportjának 60 százalékát szolidaritási folyosókon, 40 százalékát pedig a Fekete-tengeren keresztül szállították az egyezmény keretein belül. A megállapodás felbomlása súlyos következményekkel járhat az afrikai országok számára, amelyek nagyban függnek ezektől a tengeri szállításoktól. 

A mezőgazdasági biztos beszélt arról is, hogy az EU több olyan tagállami kezdeményezést is vizsgál, ami alapján közös tervet dolgozhatnak ki az ukrán mezőgazdasági áruk exportjának szállítási költségeinek fedezésére. Hozzátette, a szállítás finanszírozási költségeit jelenleg nem tudják megbecsülni. Az EU-n keresztüli ukrán gabonaszállítás bővítése érzékeny téma például Lengyelország és több, Ukrajnával határos uniós ország, köztük Magyarország számára is, ahol komoly versenyhátrányba kerültek a helyi gazdák a megnövekedett ukrán import miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?