Felszólítást kapott Oroszország, hogy térjen vissza a gabonaegyezményhez

Felszólítást kapott Oroszország, hogy térjen vissza a gabonaegyezményhez

MTI
António Guterres hétfőn ismételten felszólította Oroszországot, hogy térjen vissza az ukrajnai gabona fekete-tengeri exportját lehetővé tevő egyezmény teljesítéséhez, összhangban a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tett korábbi javaslatával.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Oroszország nem hosszabbította meg az egy hete lejárt gabonamegállapodás hatályát arra hivatkozva, hogy nem teljesítették saját mezőgazdasági terményei és műtrágyái exportját illető követeléseit. Moszkva mindemellett arra is hivatkozott, hogy az egyezmény keretében nem érte el elegendő ukrajnai gabona a legszegényebb országokat.

A fekete-tengeri kezdeményezés felmondásával a legkiszolgáltatottabbak fogják megfizetni a legmagasabb árat. Amikor az élelmiszerárak emelkednek, akkor mindenkinek fizetnie kell

- hangsúlyozta Guterres az ENSZ Élelmezési Rendszerek Csúcstalálkozóján (UNFSS) Rómában. A globális gabonaárak jelentősen megugrottak, mióta Oroszország nem hosszabbította meg az egyezmény hatályát és támadni kezdte a gabonát exportáló kikötőket a Fekete-tenger, illetve a Duna partján.

Ez különösen árt a kiszolgáltatott országoknak, amelyeknek nehézségeik vannak lakosságuk élelmezésében

- húzta alá Guterres. Az ENSZ főtitkára július 11-én üzenetben fordult Putyinhoz a megállapodás megmentése végett. Azt javasolta, hogy Oroszország hosszabbítsa meg az egyezményt, amelynek keretében napi négyre korlátoznák az ukrán kikötőkbe érkező és az onnét induló hajók számát, cserébe az orosz mezőgazdasági export túlnyomó részét lebonyolító Roszszelhozbank egyik leányvállalatát ismét rákapcsolhatnák a SWIFT nemzetközi fizetési hálózatra.

Moszkva egyik alapvető követelése volt, hogy a Roszszelhozbank újra kapcsolódhasson a SWIFT-hálózathoz, amelyről 2022 júniusában az EU szankciói nyomán leválasztották. Bár Oroszország mezőgazdasági exportja megnőtt az ukrajnai orosz hadművelet kezdete óta, a műtrágya kivitele jelentősen visszaesett.

Továbbra is elkötelezett vagyok amellett, hogy elősegítsem az orosz és ukrán élelmiszerek és műtrágyák akadálytalan eljutását a globális piacokra, és biztosítsam az élelmiszerellátás biztonságát, amelyet minden személy megérdemel

 - emelte ki Guterres.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?