A gabonaegyezményről egyeztetett az ukrán elnök és a brit miniszterelnök

A gabonaegyezményről egyeztetett az ukrán elnök és a brit miniszterelnök

MTI
Az ukrajnai gabonaexport újraindításáról, a gabonaegyezmény felélesztésének lehetőségéről egyeztetett hétfőn telefonon Rishi Sunak brit miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A megbeszélés során a brit kormányfő elmondta, London szorosan együttműködik az egyezmény egyik aláírójával, Törökországgal a gabonaexport visszaállítására irányuló erőfeszítésekben, az Egyesült Királyság pedig az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) soros elnökeként továbbra is elítéli Oroszország viselkedését - tájékoztatott Sunak egyik szóvivője közleményben. A felek egyeztettek az ukrajnai háborús fejleményekről is, Rishi Sunak pedig mély felháborodását fejezte ki az orosz erők legutóbbi, a dél-ukrajnai Odesszát ért támadásai miatt. Sunak egyúttal biztosította ukrán kollégáját, hogy kormánya nem hagy fel Kijev katonai támogatásával, és további rakétákat, valamint lőszereket fog küldeni az ukrán haderőnek - tette hozzá a szóvivő.

Oroszország a múlt héten bejelentette, nem hosszabbítja meg a Fekete-tengeren keresztül történő ukrán gabonaexportról szóló megállapodást, amely július 17-én, éjfélkor járt le. Moszkva előzőleg közölte, hogy akadályokba ütközik a saját élelmiszer- és műtrágyaszállítása, amely szintén az egyezség része. Egyben azt állította, hogy nem valósul meg az egyezmény kimondott célja, amely lehetővé teszi a gabonafélék szállítását a nélkülöző országokba.

A megállapodás lejártát követően Oroszország heves támadást indított az ukrán gabonaszállításban kulcsfontosságú szerepet játszó dél-ukrajnai kikötővárosok, elsősorban Odessza ellen. Recep Tayyip Erdogan török elnök a múlt héten jelezte: Vlagyimir Putyin orosz elnökkel "körbejárják" a témát, és meggyőződése, hogy rövidesen biztosítják az ukrán gabonaexport folytatását.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?