Amerikai szőlőkabóca

A szőlőkabóca Amerikában őshonos. Európában először 1958-ban, Franciaországban találták meg. Itthon 2006-ban észlelték először. Fő tápnövénye a szőlő, aminek a levélfonákán szívogat.

Az amerikai szőlőkabóca jellemzői

Az amerikai szőlőkabóca tojás alakban, a tőke kétéves részén, a foszló kéreg alatt telel át. A lárvák kelése időjárástól függően elhúzódó, május közepétől egészen július első dekádjáig tarthat. Öt lárvastádium után az imágók az időjárás függvényében július elejétől-közepétől jelennek meg és egészen szeptember végéig, október elejéig, illetve a fagyokig megfigyelhetőek. Az amerikai szőlőkabóca rajzáscsúcs időjárástól függően július vége és augusztus közepe közötti időszakra esik. Jelentős gazdasági kárt közvetett módon a karantén fitoplazma terjesztésével okoz.

Fertőzött növényállományban a fiatal, L1-L2-es lárvák táplálkozásuk során már képesek felvenni a fitoplazmát. Az egyedek fertőzőképessége kb. 4-5 hét múlva alakul ki, bármilyen fejlődési stádiumban vannak is, és egész életük során fertőzőképesek maradnak. Hazánkban 2006 tájékán jelentek meg az első szőlőkabócák, de kezdetben alacsony egyedszámban, majd 2014-re már az összes megyéből érkezett róluk bejelentés.

Honnan ismerhető fel az amerikai szőlőkabóca?

A nimfák kezdetben átlátszó, majd sárgás színűek, az imágók viszont barnás, foltokkal tarkított külsővel rendelkeznek. A teljesen kifejlett szőlőkabócák körülbelül 5 mm hosszúak. Mindössze néhány nap leforgása alatt képesek rettentő mértékben elszaporodni. Tojásaikat a szőlőtőke kétéves szárrészének kérge alá helyezik. A szőlőkabóca kizárólagos tápnövénye a szőlő, melynek leveleit szívogatja. Azonban gyakran összetévesztik a megszólalásig hasonló, közeli rokonaival, a többi mezei kabócával.

Az amerikai szőlőkabóca azért okozhat komoly fejtöréseket, mert az aranyszínű sárgaságot kiváltó fitoplazma hordozója. Ez a szőlő egyik olyan kórokozója, ami ellen tulajdonképpen nem létezik ellenszer, így a betegséget terjesztő kártevők gyérítése kiemelten fontos. A fertőzés kezdetben rendkívüli mértékben csökkenti a terméshozamot, végül elpusztítja a szőlőtőkét.

Hogyan lehet védekezni az amerikai szőlőkabóca ellen?

A kifejlett egyedek nagyon-nagyon szívósak, így szinte lehetetlen megszabadulni tőlük, még a fagyokat is túlélik a szőlőkabócák. Emiatt, legfeljebb minimalizálni lehet számukat. Legyőzésükben az időzítés és a megelőzés játszik kulcsszerepet: a legjobb eredményt a lárvakelés során alkalmazott, elfogadott rovarölő szerekkel érhetjük el - ez május közepétől június közepéig esedékes.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.