Súlyos kijelentést tett Oroszország a fekete-tengeri gabonaszállításról

Súlyos kijelentést tett Oroszország a fekete-tengeri gabonaszállításról

MTI
A Nyugat nem teljesíti a fekete-tengeri gabonaszállításra vonatkozó, egy hét múlva lejáró egyezmény megújításának feltételeit - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter török kollégájával, Hakan Fidannal folytatott telefonbeszélgetése során.

Az orosz külügyminiszter szerint a feltételek közé tartozik az orosz gabona- és műtrágyaexportot akadályozó szankciók eltörlése - emlékeztetett az orosz külügyminisztérium vasárnap. A Törökország és az ENSZ közvetítésével 2022 nyarán létrejött megállapodás július 17-én járna le.

Mint ismeretes, ez az egyezmény vetett véget az ukrajnai fekete-tengeri kikötők hónapokig tartó orosz blokádjának. Az ENSZ éppen ezért felszólította a feleket, hogy a globális élelmezésbiztonság biztosítása érdekében hosszabbítsák meg a megállapodást.

A török és az orosz külügyminiszter beszélt arról is, hogy Törökország - Moszkva által kifogásolt módon - hazaengedett olyan ukrán tiszteket, akik részt vettek a mariupoli Azovsztal acélmű védelmében. Orosz források szerint Ankara és Moszkva megerősítette a további szoros együttműködés szükségességét, annak ellenére, hogy az orosz kormány elégedetlenségének adott hangot az Azov ezred parancsnokainak hazatérése és az Ukrajnának szállított fegyverek miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?