2023. június 2. péntek Kármen, Anita

Drasztikus lépést tett Oroszország: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

agrarszektor.hu
Leállt a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tevő megállapodás egyik legfontosabb ukrán kikötője. Oroszország ugyanis az újra meghosszabbított gabonamegállapodás ellenére sem engedi be az érkező hajókat Pivdennyij kikötőjébe.

A fekete-tengeri gabonaszállítást lehetővé tevő megállapodás egyik legfontosabb ukrán kikötője, Pivdennyij leállt, mert Oroszország nem engedi be az érkező hajókat. A múlt héten két hónappal meghosszabbított fekete-tengeri gabonakezdeményezés három ukrán kikötőből, Odesszából, Csornomorszkból és Pivdennyijből garantálja a biztonságos exportot - írta meg a Portfolio a Reuters értesülései alapján. Az ENSZ már hétfőn aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Pivdennyij május 2-a óta nem fogadott egyetlen hajót sem az egyezség értelmében.

Formálisan Pivdennyij kikötője benne van a kezdeményezésben, de valójában már egy hónapja nincs, mivel nincsenek bejövő hajók

- mondta Jurij Vaskov ukrán felújítási miniszterhelyettes.

A gabonaexport-megállapodás értelmében minden ukrán kikötőbe tartó hajót egy közös csapatnak kell ellenőriznie, amelyben orosz ellenőrök is részt vesznek, akik azonban Jurij Vaskov szerint április 29. óta nem hajlandók ellenőrizni a Pivdennyijbe tartó hajókat. A probléma az, hogy az átmenő forgalmat tekintve Pivdennyij a kezdeményezésben szereplő legnagyobb kikötő.

A keddi ellenőrzési terv szerint Oroszország a benyújtott 13 hajóból csak hármat vett fel, és az ukrán felújítási miniszterhelyettes szerint a Pivdennyijbe tartó valamennyi hajót kizárták. Mielőtt tavaly februárban megszállta Ukrajnát, Oroszország Pivdennyijt használta arra, hogy évente akár 2,5 millió tonna ammóniát exportáljon, amely a Togliatiból egy csővezetéken keresztül történő szállítás után érkezett a kikötőbe. A Togliatiból induló vezeték újranyitása a gabonaexport-megállapodás eleje óta az oroszok legfőbb követelése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?