Közönséges fagyal

A közönséges fagyal az ajakosvirágúak rendjébe és az olajfafélék családjába tartozó nemzetség. Fő elterjedési területük D- és K-Ázsiában, Ausztráliában van.

A közönséges fagyal jellemzői

A közönséges fagyal főként alakítható sövénynövényként ültethető, kimondottan népszerű lombhullató cserje. Ágrendszere, valamint dús lombozata, tömött falat alkot. Lombozatát kerekded, sötétzöld színű levelek alkotják, melyek ősszel rozsdabarna színben játszanak. Elsősorban a lombjukkal díszítő cserjék, egyszerű, ép szélű, keresztben átellenes levelekkel. Apró, fehér virágaik június-júliusban a hajtások csúcsán nyílnak, termésük többnyire fekete vagy kékesfekete bogyó.

A közönséges fagyal egy ellenálló, egyszerűen nevelhető növény, ami egy napos, világos és félárnyékos helyre egyaránt ültethető. Elviseli a kedvezőtlen városi környezetet és a szárazságot is jól tűri. Tavasz végén, valamint a nyár első felében kimondottan díszes, hófehér bugavirágzatot hoz, ősszel pedig fekete termést. A közönséges fagyal minden része, így télen is díszítő termése is enyhén mérgező, ezt tartsuk szem előtt!

A talaj típusára egyáltalán nem kényes, ami lényeges, hogy jó vízáteresztő legyen. Metszeni csak akkor szükséges, ha szabályos, nyírt sövényt szeretnénk belőle nevelni. Kártevőkre és betegségekre nem túl érzékeny, de a tripsz, a levéltetű, illetve a levélfoltosodás néha károsíthatja. A közönséges fagyalt fás vagy félfás dugvánnyal, esetleg hidegágyba való magvetéssel lehet szaporítani.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon