Megszólalt Oroszország a gabonamegállapodásról: sok a kérdés, nem tudni mi lesz

Megszólalt Oroszország a gabonamegállapodásról: sok a kérdés, nem tudni mi lesz

MTI
A körülmények egyelőre nem kedveznek a gabonamegállapodásnak: az alkunak az orosz exportra vonatkozó részét nem teljesítették, és nem vált csomagmegállapodássá - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az orosz elnöki szóvivő szerint ami az alkut illeti, a helyzet az: annak ellenére, hogy ennyi idő eltelt, még mindig nem hajtották végre, nem vált csomagmegállapodássá. Az Oroszországot érintő feltételek nem teljesültek. Ezért a körülmények egyelőre nem kedveznek ennek az alkunak, de a fejleményeket továbbra is követni fogják. Dimitrij Peszkov hangsúlyozta, hogy a globális élelmiszerválság nem közvetlen következménye sem az ukrán, sem az orosz gabona piacról való kiesésének.

Az ukrán gabona fekete-tengeri szállításáról, valamint az orosz élelmiszer és műtrágya exportjáról szóló úgynevezett gabonaügyletet tavaly július 22-én kötötte meg Isztambulban Oroszország, Törökország, Ukrajna és az ENSZ. Moszkva nehezményezi, hogy még mindig nem hajtották végre a csomagmegállapodásnak az orosz kivitelt akadályozó szankciók feloldására vonatkozó részét, holott erre a ENSZ-től biztosítékot kapott. Oroszország korábban bejelentette, hogy 60 nappal, május 18-ig meghosszabbította a fekete-tengeri gabonaügyletet.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor New Yorkban helyi idő szerint hétfőn találkozott António Guterressel, felhívta az ENSZ-főtitkár figyelmét arra, hogy a Nyugat részéről nem történt előrelépés a gabonaegyezmény orosz részének végrehajtásában. Az orosz védelmi minisztérium közleményben figyelmeztetett arra, hogy veszélyeztetik a gabonamegállapodásnak a május 18. utáni időszakra szóló meghosszabbítását azok a támadások, amelyeket az ukrán erők vasárnap és hétfőn kíséreltek meg a Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli támaszpontja és a krími polgári infrastruktúra ellen. A tárca emlékeztetett arra, hogy Moszkva, az alku teremtette körülményeket kihasználó ukrán támadások miatt októberben felfüggesztette részvételét ebben a megállapodásban, és csak azt követően tért vissza hozzá, hogy Ankarától garanciákat kapott: a humanitárius folyosót és az ukrán kikötőket többé nem használják fel az orosz fél elleni katonai akciókra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?