Gomba

A gombák egy- vagy többsejtű, fotoszintetizáló pigmenteket nem tartalmazó, kitintartalmú sejtfallal rendelkező élőlények. Az élővilág egy önálló országát alkotják.

A gombák jellemzői és elterjedése

A gombák a növényekkel ellentétben és az állatokhoz hasonlóan heterotrófok, azaz szénszükségletüket szerves anyagokból, energiaszükségletüket pedig kémiai anyagokból fedezik. A gombák többnyire a szárazföldi körülményekhez alkalmazkodtak. Táplálkozásuk szerint vagy szaprofiták, tehát korhadékokat, az elpusztult élőlények maradványait fogyasztják, vagy mikorrhizásak, gyökérkolonizálóak, azaz a gyökerén keresztül szimbiózisban élnek egy gazdanövénnyel, vagy pedig az élő gazdaszervezetet lebontandó szerves anyagként hasznosító paraziták. Szaporodásuk rendszerint a széllel szállítódó spórákkal történik. Jelenleg körülbelül 148 000 fajuk ismert, de becslések szerint akár jelentősen több, mintegy 2,2-3,8 millió eddig ismeretlen gombafaj is létezhet.

A gombák világszerte, minden környezeti körülmények között megtalálhatóak. A szerves anyagok lebontása révén igen fontos szerepet játszanak az ökoszisztémákban és szén, valamint más elemek körforgásában. Az emberek egyébként ősidők óta fogyasztják a gombákat, a mezőgazdaság elterjedése után pedig a tészták kelesztésénél, a sör és bor erjesztésénél is felhasználják őket. A 20. században az orvostudományt forradalmasító antibiotikumokat is először gombákból nyerték. A modern vegyipar és élelmiszeripar széleskörűen alkalmazza a gombák által termelt vegyületeket, enzimeket. A gombák világszerte, minden környezeti körülmények között megtalálhatóak. A szerves anyagok lebontása révén igen fontos szerepet játszanak az ökoszisztémákban és szén, valamint más elemek körforgásában. A gombák az egész világon megtalálhatóak. Nagyon különböző életkörülményekhez alkalmazkodtak, amit jól mutat az, hogy a sivatagok szárazságát, a magas sókoncentrációt, a radioaktív sugárzást vagy éppen a mélytengeri környezetet is elviselik. Sőt, ez még nem minden, hiszen egyes fajaik túlélik az űrbeli erős ultraibolya, valamint kozmikus sugárzásokat. Többségük a szárazföldön él, de vannak részlegesen vagy teljesen vízi gombák is.

Gomba a konyhában

Számos ehető gombafaj létezik, melyet nagyszerűen lehet felhasználni a konyhában: leves, köret, főétel egyaránt készíthető belőle. Az ehető gombák közül a leggyakrabban használtak az alábbiak: csiperkegomba, vargánya, rókagomba, laskagomba, szegfűgomba, pereszke, kucsmagomba, pöfeteg, őzlábgomba, szarvasgomba. A friss gombát egyébként érdemes azonnal fogyasztani, a szárított viszont csaknem egy évig felhasználható.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon