Duna-parti gabonasilókat és -raktárakat ért dróntámadás Ukrajnában

Duna-parti gabonasilókat és -raktárakat ért dróntámadás Ukrajnában

agrarszektor.hu
Orosz dróntámadások rongáltak meg a gabonasilókat és raktárakat az ukrán Duna-parti Reni folyami kikötőben, amely háborús időkben létfontosságú útvonal volt az ukrán élelmiszerexport számára - közölték magas rangú ukrán tisztviselők.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Újabb gabonasilókat és raktárakat rongáltak meg az oroszok Ukrajnában, ezúttal a Duna menti Reni kikötőjét érték dróntámadás - írta meg a Reuters. A dunai kikötői infrastruktúrát az elmúlt hetekben egyre több orosz támadás érte, mind nagyobb nyomást gyakorolva az ukrán élelmiszerexportra, amelyet egyébként is nehéz helyzetbe hozott az, hogy Oroszország felmondta azt az egyéves megállapodást, amely lehetővé tette Kijev számára, hogy a Fekete-tengeren keresztül szállítson ki gabonát.

Oleh Kiper, a térség kormányzója a Telegramon úgy fogalmazott, hogy az orosz terroristák előző éjjel két támadást is végrehajtottak Odessza régióban drónokkal. A kormányzó hozzátette, hogy a fő célpont a régió déli részén lévő kikötői és gabona-infrastruktúra volt. A kormányzó által közzétett fotókon a raktárak lerombolt fémfalai és a szétszórt gabona- és napraforgóhalmok láthatóak. A dróntámadások épületeket romboltak le a kikötőben, és megállították a hajókat, amelyek éppen ukrán gabonát akartak rakodni, dacolva az Oroszország által július közepén újra bevezetett de facto blokáddal.

A csapás célpontja a reni kikötő volt - írta Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke a Telegramon. Közlése szerint a támadásnak nem voltak áldozatai. Egy ipari forrás a Reutersnek azt mondta, hogy a kikötő a támadás után is működött.

Ukrajna Duna-parti kikötői a gabonaexport mintegy negyedét adták, mielőtt Oroszország júliusban kilépett az ENSZ által támogatott megállapodásból, amely biztonságos átjárást biztosított volna az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli exportjához. A dunai kikötők azóta a fő kivezető útvonallá váltak, a gabonát uszályokon a romániai Konstanza fekete-tengeri kikötőjébe szállítják tovább. A hónap elején Oroszország megtámadta Izmailt - Ukrajna fő belvízi kikötőjét a Duna partján -, ami az élelmiszerárak globális emelkedését okozta, mivel Oroszország ezzel a lépéssel fokozta a nyomást Ukrajnán annak érdekében, hogy megakadályozza az országot a gabonája exportjában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?