Durva, ami az ukrán gabonával történik: elképesztő dolgokra derült fény

Durva, ami az ukrán gabonával történik: elképesztő dolgokra derült fény

agrarszektor.hu
A több mint egy éve tartó orosz-ukrán háború ellenére március közepén Ukrajnának sikerült meghosszabbíttatnia a gabonaexport-megállapodást. Ez azért volt jelentős fejlemény, mert ennek köszönhetően három tengeri kikötőn keresztül van lehetőség az ukrán termények kivitelére, amely a világon több millió ember számára biztosítja az élelmezést. De hogyan is működik a gyakorlatban ez az az exportútvonal?

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Március közepén Oroszországnak és Ukrajnának sikerült újabb 120 nappal meghosszabbítania a gabonaszállításról szóló megállapodást. Ez azt jelenti, hogy Ukrajna továbbra is három mélytengeri kikötőn keresztül exportálhatja mezőgazdasági termékeit - írta meg a Világgazdaság. A fekete-tengeri gabona exportjáról tavaly júliusban született megállapodás. Az alku értelmében három fekete-tengeri kikötőből biztonságos folyosókon keresztül lehet gabonát exportálni, és a megállapodás végrehajtását Törökország koordinálja, amint azt az Agrárszektor is megírta.

Mint ismert, az orosz erők a háború első napjaitól kezdve blokkolták az ukrán tengeri útvonalakat, amelyeken a mezőgazdasági kivitel közel 90%-a zajlott. Ez fájdalmas volt mind az ukrán gazdaságnak, mind azoknak az országoknak, amelyek évek óta az exportgabonából éltek. A helyzetből a kiutat a közúti és vasúti útvonalakra való kiterjesztés jelentette. Nyilvánvaló azonban, hogy ez a módszer nem tudta teljes mértékben lefedni a tengeri kivitel mennyiségét. Ezért is volt kiemelkedő jelentőségű a törökök és az ENSZ közvetítésével létrejött gabonamegállapodás.

A nehézségek ellenére augusztus óta folyamatosan zajlanak a szállítások

Ukrajna a háború ellenére továbbra is emberek millióit táplálja mezőgazdasági termékekkel. Az infrastrukturális minisztérium számításai szerint tavaly augusztus 1-jétől - a gabonaszerződés életbe lépésének első napjától - 2023. március 22-ig összesen 833 hajó hagyta el Nagy-Odessza kikötőit, amelyek 25,3 millió tonna ukrán élelmiszert exportáltak Ázsia, Európa és Afrika országaiba.

Általánosságban elmondható, a tengeri szállítás mellett a szárazföldi és a folyami kikötőkön keresztül történő exportot is figyelembe véve tíz hónap alatt csaknem 39 millió tonna gabonát, olajos növényt és ezek feldolgozási termékét szállították külföldre. Az ukrán állami vámszolgálat adatai szerint 2022 végéig Ukrajna 23,6 milliárd dollár értékben exportált mezőgazdasági termékeket. És bár a 2022-es adat 15%-kal alacsonyabb a 2021-es 27,9 milliárd dolláros rekordnál, az exportérték tavalyi adata a második lett Ukrajna közelmúltbeli történetében.

Ukrajna a világpiaci jelenlét bővítése érdekében 2022 őszének végén kezdeményezte a Grain From Ukraine humanitárius programot, amely az ENSZ Élelmezési Világprogramjának támogatásával valósul meg, és amelyhez már több mint harminc ország és intézmény csatlakozott. Ukrajna célja ezzel az volt, hogy kikötőiből mezőgazdasági termékeket küldjön az élelmiszerválság által leginkább sújtott és sürgős segítségre szoruló országokba. Márciusig pedig az ENSZ égisze alatt már több mint félmillió tonna ukrán búzát szállítottak afrikai és ázsiai országokba.

Mivel jár még a gabonaszerződés?

A megállapodás további működése lehetővé teszi Ukrajna devizabevételeinek növelését. A tavalyi év eredményei szerint az országból származó teljes export mintegy felét a mezőgazdasági termékek tették ki, ráadásul ennek köszönhetően a gazdáknak több lehetőségük nyílik az előző évi gabona értékesítésére, miáltal az új szezonban elegendő forgótőkéjük lehet a szántóföldi munkákhoz.

Az agrárszektor számára ez nagyon fontos, mert azt látjuk, hogy a gazdálkodóknak nincs pénzük a vetési kampány elindításához és lebonyolításához, valamint az operatív tevékenységek elvégzéséhez

- hangsúlyozta Szerhij Harin, a Corteva Agriscience kelet-európai üzletágának vezetője.

A kedvező árú ukrán gabona csökkenti a világ élelmezésbiztonságát fenyegető kockázatokat, és emberek millióinak teszi elérhetővé az alapvető élelmiszereket. Számítások szerint Ukrajna a háború előtt 400 millió embert látott el élelemmel szerte a világon.

Mi várható a jövőben?

Ukrajna a teljes körű háború miatti nehéz gazdasági helyzettől függetlenül igyekszik jó minőségű és megfizethető mezőgazdasági termékekkel ellátni külföldi partnereit, ezért továbbra is megpróbálja bővíteni és javítani a tengeri export feltételeit, miközben az európai termelők és felhasználók viszont panaszkodnak az ukrán gabona rossz minőségére és a dömping árra. A megállapodás meghosszabbítása előtt az ukrán fél Mikolajiv kikötőjét is be akarta vonni a gabonaútvonalba. Az ország törekedett az exportálható áruk körének bővítésére, ez azonban még nem valósult meg. A cél azonban továbbra is ez, illetve az ukrán élelmiszert szállító kereskedelmi hajók ellenőrzési feltételeinek javítása.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?