Letarolta Romániát az ukrán gabona: ebből még nagy baj lehet

Letarolta Romániát az ukrán gabona: ebből még nagy baj lehet

agrarszektor.hu
A román mezőgazdaság is nehéz helyzetbe kerülhet az ukrán háború miatt, ugyanis, mint kiderült, a gazdák kétszázmillió eurós kár pótlását igénylik a háború sújtotta szomszédból érkező mezőgazdasági termékek dömpingje nyomán - azonban csak az összeg töredékére kaptak ígéretet. Négy romániai mezőgazdasági ágazati érdekvédelmi szervezet képviselői még tavaly intéztek a kormányhoz egy átiratot, melyben azt írták, hogy igyekeznek szolidárisak lenni és meg is értik Ukrajna nehéz helyzetét, de mindezt anélkül, hogy a saját termelőiket, piacukat és fogyasztóikat tönkre tennék.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Szerintük az Ukrajna és az Európai Unió közötti, elsősorban a búza-, a kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztők, valamint a hús- és a tojástermelők érdekeit sértő szabadkereskedelmi megállapodás nyomán hozzávetőleg kétszázmillió eurós kár érte a romániai gazdákat az országba áramló ukrajnai mezőgazdasági termékek miatt. A szabadkereskedelmi szerződés következtében hatalmas mennyiségű olcsó mezőgazdasági termék, elsősorban gabona érkezett vámmentesen Romániába a háború sújtotta országból - írja a Magyar Nemzet. Az ukrán gabona tonnánként akár ötven dollárral olcsóbb volt, mint a hazai, ez aláásta utóbbi versenyképességét az exportpiacon, állítják a romániai termelők.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ukrán repcéből egyébként 400 ezer tonnát vásárolt a keleti szomszéd, méghozzá dömpingáron, 70-90 euróval a piaci ár alatt. Emellett 2022-ben szintén 400 ezer tonna érkezett az ukrán napraforgóból is, mely tonnánként 60-100 euróval volt olcsóbb, míg napraforgóolajból 50 ezer tonna érkezett. A román gazdák költségei ugyanakkor megnőttek, hiszen az országot elárasztó áruk lefoglalták a hazai szállítási és tárolási kapacitás jelentős hányadát.

Az Európai Bizottság azonban az igényelt kétszázmillió euró helyett mindössze tíz és fél milliót utal ki Romániának a veszteségek enyhítésére. Románia, Bulgária és Lengyelország összesen 56,3 millió eurót kap. Az érintett államok az európai uniós támogatást százszázalékos értékig kiegészíthetik hazai forrásokból - áll az Európai Bizottság közleményében. Ez azt jelenti, hogy a romániai mezőgazdasági termelők maximum 21 millió eurót kaphatnak az Ukrajnából származó import okozta veszteségek enyhítésére - ez az igényelt összeg legfeljebb egytizedét jelentheti

- írja a lap.

Továbbá a romániai gazdák képviselői az ukrajnai termékek élelmiszer-biztonsági ellenőrzését és monitorozását is kérik a kormánytól. Valamint azt is, hogy ugyanolyan minőségi elvárások vonatkozzanak az árukra, mint az uniósokra. Az ukrán termékek egyébként más kelet-közép-európai országban is gondokat okoznak, a szlovákiai termelők például százmillió euró kártérítést kértek a pozsonyi kormánytól. Most még csak közleményekben nyilvánul meg a gazdák tiltakozása, viszont, ha a kormány nem tanúsítja az elvárt empátiát, akkor könnyen felvonulásokba, tiltakozásokba is torkollhat az ügy - akár még most, a tavaszi munkák kezdetén is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?