Letarolta Romániát az ukrán gabona: ebből még nagy baj lehet

Letarolta Romániát az ukrán gabona: ebből még nagy baj lehet

agrarszektor.hu
A román mezőgazdaság is nehéz helyzetbe kerülhet az ukrán háború miatt, ugyanis, mint kiderült, a gazdák kétszázmillió eurós kár pótlását igénylik a háború sújtotta szomszédból érkező mezőgazdasági termékek dömpingje nyomán - azonban csak az összeg töredékére kaptak ígéretet. Négy romániai mezőgazdasági ágazati érdekvédelmi szervezet képviselői még tavaly intéztek a kormányhoz egy átiratot, melyben azt írták, hogy igyekeznek szolidárisak lenni és meg is értik Ukrajna nehéz helyzetét, de mindezt anélkül, hogy a saját termelőiket, piacukat és fogyasztóikat tönkre tennék.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szerintük az Ukrajna és az Európai Unió közötti, elsősorban a búza-, a kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztők, valamint a hús- és a tojástermelők érdekeit sértő szabadkereskedelmi megállapodás nyomán hozzávetőleg kétszázmillió eurós kár érte a romániai gazdákat az országba áramló ukrajnai mezőgazdasági termékek miatt. A szabadkereskedelmi szerződés következtében hatalmas mennyiségű olcsó mezőgazdasági termék, elsősorban gabona érkezett vámmentesen Romániába a háború sújtotta országból - írja a Magyar Nemzet. Az ukrán gabona tonnánként akár ötven dollárral olcsóbb volt, mint a hazai, ez aláásta utóbbi versenyképességét az exportpiacon, állítják a romániai termelők.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ukrán repcéből egyébként 400 ezer tonnát vásárolt a keleti szomszéd, méghozzá dömpingáron, 70-90 euróval a piaci ár alatt. Emellett 2022-ben szintén 400 ezer tonna érkezett az ukrán napraforgóból is, mely tonnánként 60-100 euróval volt olcsóbb, míg napraforgóolajból 50 ezer tonna érkezett. A román gazdák költségei ugyanakkor megnőttek, hiszen az országot elárasztó áruk lefoglalták a hazai szállítási és tárolási kapacitás jelentős hányadát.

Az Európai Bizottság azonban az igényelt kétszázmillió euró helyett mindössze tíz és fél milliót utal ki Romániának a veszteségek enyhítésére. Románia, Bulgária és Lengyelország összesen 56,3 millió eurót kap. Az érintett államok az európai uniós támogatást százszázalékos értékig kiegészíthetik hazai forrásokból - áll az Európai Bizottság közleményében. Ez azt jelenti, hogy a romániai mezőgazdasági termelők maximum 21 millió eurót kaphatnak az Ukrajnából származó import okozta veszteségek enyhítésére - ez az igényelt összeg legfeljebb egytizedét jelentheti

- írja a lap.

Továbbá a romániai gazdák képviselői az ukrajnai termékek élelmiszer-biztonsági ellenőrzését és monitorozását is kérik a kormánytól. Valamint azt is, hogy ugyanolyan minőségi elvárások vonatkozzanak az árukra, mint az uniósokra. Az ukrán termékek egyébként más kelet-közép-európai országban is gondokat okoznak, a szlovákiai termelők például százmillió euró kártérítést kértek a pozsonyi kormánytól. Most még csak közleményekben nyilvánul meg a gazdák tiltakozása, viszont, ha a kormány nem tanúsítja az elvárt empátiát, akkor könnyen felvonulásokba, tiltakozásokba is torkollhat az ügy - akár még most, a tavaszi munkák kezdetén is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?