2023. május 29. hétfő Magdolna

Letarolta Romániát az ukrán gabona: ebből még nagy baj lehet

agrarszektor.hu
A román mezőgazdaság is nehéz helyzetbe kerülhet az ukrán háború miatt, ugyanis, mint kiderült, a gazdák kétszázmillió eurós kár pótlását igénylik a háború sújtotta szomszédból érkező mezőgazdasági termékek dömpingje nyomán - azonban csak az összeg töredékére kaptak ígéretet. Négy romániai mezőgazdasági ágazati érdekvédelmi szervezet képviselői még tavaly intéztek a kormányhoz egy átiratot, melyben azt írták, hogy igyekeznek szolidárisak lenni és meg is értik Ukrajna nehéz helyzetét, de mindezt anélkül, hogy a saját termelőiket, piacukat és fogyasztóikat tönkre tennék.

Szerintük az Ukrajna és az Európai Unió közötti, elsősorban a búza-, a kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztők, valamint a hús- és a tojástermelők érdekeit sértő szabadkereskedelmi megállapodás nyomán hozzávetőleg kétszázmillió eurós kár érte a romániai gazdákat az országba áramló ukrajnai mezőgazdasági termékek miatt. A szabadkereskedelmi szerződés következtében hatalmas mennyiségű olcsó mezőgazdasági termék, elsősorban gabona érkezett vámmentesen Romániába a háború sújtotta országból - írja a Magyar Nemzet. Az ukrán gabona tonnánként akár ötven dollárral olcsóbb volt, mint a hazai, ez aláásta utóbbi versenyképességét az exportpiacon, állítják a romániai termelők.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ukrán repcéből egyébként 400 ezer tonnát vásárolt a keleti szomszéd, méghozzá dömpingáron, 70-90 euróval a piaci ár alatt. Emellett 2022-ben szintén 400 ezer tonna érkezett az ukrán napraforgóból is, mely tonnánként 60-100 euróval volt olcsóbb, míg napraforgóolajból 50 ezer tonna érkezett. A román gazdák költségei ugyanakkor megnőttek, hiszen az országot elárasztó áruk lefoglalták a hazai szállítási és tárolási kapacitás jelentős hányadát.

Az Európai Bizottság azonban az igényelt kétszázmillió euró helyett mindössze tíz és fél milliót utal ki Romániának a veszteségek enyhítésére. Románia, Bulgária és Lengyelország összesen 56,3 millió eurót kap. Az érintett államok az európai uniós támogatást százszázalékos értékig kiegészíthetik hazai forrásokból - áll az Európai Bizottság közleményében. Ez azt jelenti, hogy a romániai mezőgazdasági termelők maximum 21 millió eurót kaphatnak az Ukrajnából származó import okozta veszteségek enyhítésére - ez az igényelt összeg legfeljebb egytizedét jelentheti

- írja a lap.

Továbbá a romániai gazdák képviselői az ukrajnai termékek élelmiszer-biztonsági ellenőrzését és monitorozását is kérik a kormánytól. Valamint azt is, hogy ugyanolyan minőségi elvárások vonatkozzanak az árukra, mint az uniósokra. Az ukrán termékek egyébként más kelet-közép-európai országban is gondokat okoznak, a szlovákiai termelők például százmillió euró kártérítést kértek a pozsonyi kormánytól. Most még csak közleményekben nyilvánul meg a gazdák tiltakozása, viszont, ha a kormány nem tanúsítja az elvárt empátiát, akkor könnyen felvonulásokba, tiltakozásokba is torkollhat az ügy - akár még most, a tavaszi munkák kezdetén is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?