Bejelentést tett Orbán Viktor az ukrán gabonadömpingről: fontos döntést hoztak

Bejelentést tett Orbán Viktor az ukrán gabonadömpingről: fontos döntést hoztak

agrarszektor.hu
Brüsszelben ma véget ért az EU-csúcs, Orbán Viktor miniszterelnök pedig máris olyan hírrel szolgált, amire sokan felkapják majd a fejüket. A kormányfő Facebook-posztban jelentette be, hogy a kelet-európai országoknak sikerült megállapodniuk, és közösen lépnek fel a gazdák védelme érdekében az ukrán gabonadömping ellen.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2023-as év egyik leginkább megosztó kérdése az Ukrajnából érkező gabonakészletekről szól. Ezek a jelentős mennyiségű tételek ugyanis már elárasztották az ukrán határ melletti országokat, lenyomva a gabonaárakat és jóformán eladhatatlanná téve a hazai készleteket, de Nyugat-Európába is komoly készletek jutottak már el, hasonló helyzetet eredményezve, mint Magyarországon. A problémát illetően Nagy István agrárminiszter és több szakmai szervezet is felszólalt már, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

A legújabb fejlemény, hogy a most véget érő brüsszeli EU-csúcsról Orbán Viktor miniszerelnök egy szűkszavú, de annál jelentőségteljesebb Facebook-poszttal jelentkezett. Ebben a következőket írta:

Véget ért az EU-csúcs. A közép-európai országok megállapodtak: Mateusz Morawiecki koordinálásával közösen lépünk fel, hogy megvédjük a gazdákat az ukrán gabonadömping káros hatásaitól.

A megállapodás részletei, és az abban résztvevő országok egyelőre még nem ismertek. Azonban számítani lehet arra, hogy a következő napokban mind több információ lát napvilágot az együttműködéssel kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03