2023. május 31. szerda Angéla, Petronella

Bejelentést tett Orbán Viktor az ukrán gabonadömpingről: fontos döntést hoztak

agrarszektor.hu
Brüsszelben ma véget ért az EU-csúcs, Orbán Viktor miniszterelnök pedig máris olyan hírrel szolgált, amire sokan felkapják majd a fejüket. A kormányfő Facebook-posztban jelentette be, hogy a kelet-európai országoknak sikerült megállapodniuk, és közösen lépnek fel a gazdák védelme érdekében az ukrán gabonadömping ellen.

A 2023-as év egyik leginkább megosztó kérdése az Ukrajnából érkező gabonakészletekről szól. Ezek a jelentős mennyiségű tételek ugyanis már elárasztották az ukrán határ melletti országokat, lenyomva a gabonaárakat és jóformán eladhatatlanná téve a hazai készleteket, de Nyugat-Európába is komoly készletek jutottak már el, hasonló helyzetet eredményezve, mint Magyarországon. A problémát illetően Nagy István agrárminiszter és több szakmai szervezet is felszólalt már, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

A legújabb fejlemény, hogy a most véget érő brüsszeli EU-csúcsról Orbán Viktor miniszerelnök egy szűkszavú, de annál jelentőségteljesebb Facebook-poszttal jelentkezett. Ebben a következőket írta:

Véget ért az EU-csúcs. A közép-európai országok megállapodtak: Mateusz Morawiecki koordinálásával közösen lépünk fel, hogy megvédjük a gazdákat az ukrán gabonadömping káros hatásaitól.

A megállapodás részletei, és az abban résztvevő országok egyelőre még nem ismertek. Azonban számítani lehet arra, hogy a következő napokban mind több információ lát napvilágot az együttműködéssel kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?