Ömlik az ukrán gabona az EU-ba: azonnali lépéseket sürgetnek a tagállamok

Ömlik az ukrán gabona az EU-ba: azonnali lépéseket sürgetnek a tagállamok

MTI
Az ukrán gabona behozatalát korlátozó megoldásokat szorgalmazzák az Ukrajnával szomszédos országok közös, az Európai Bizottságnak (EB) továbbítandó levelükben - jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő varsói sajtóértekezletén.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A lengyel miniszterelnök elmondta: az EB "azonnali cselekvését" sürgető levél megfogalmazásáról az Európai Tanács legutóbbi ülése során állapodott meg az Ukrajnával szomszédos országok kormányfőivel. Az Ursula von der Leyen bizottsági elnöknek címzett levélben Mateusz Morawiecki úgy fogalmazott, hogy

minden lehetséges eszközt javasolnak, beleértve a mennyiségkorlátozásokat, a védővámokat, különféle, a behozatalt korlátozó előírásokat.

Mint hozzátette, a korlátozások nem vonatkoznának például a Lengyelország területén csak áthaladó, többek között Afrikába vagy a közel-keleti országokba irányuló gabonaszállítmányokra. Újságíróknak válaszolva a lengyel kormányfő kifejtette: a követeléseket tartalmazó, jelenleg még szerkesztés alatt álló közös levelet rövidesen, "legkésőbb ma vagy holnap" továbbítják az Európai Bizottsághoz, amely "remélhetőleg pozitívan viszonyul majd az állásfoglaláshoz" - fogalmazott Mateusz Morawiecki, kiemelve, hogy a megoldásokat nemcsak Lengyelország várja el, hiszen

ugyanolyan problémákkal küzdenek a románok, a magyarok, a szlovákok, a bolgárok, a csehek és néhány más ország.

A lengyel kormányfő azt is elmondta, hogy arra utasította Henryk Kowalczyk kormányfőhelyettest, agrárügyi minisztert, hogy sürgősen készítsen elő olyan belföldi előírásokat, amelyek egyrészt lehetővé teszik a lengyel raktárakban már felhalmozott ukrán gabona egy részének gyors külföldi értékesítését, másrészt korlátozzák a lengyel piacot destabilizáló gabona további behozatalát Ukrajnából.

Humanitárius és katonai segítséget nyújtunk Ukrajnának, de a gabona esetében a lengyel gazdák jelentős problémákkal küzdenek. A kormány hatalmas állami forrásokat fordít a progléma kezelésére

- emelte ki Mateusz Morawiecki.

Amint a sajtóértekezleten elhangzott, Varsó eddig 200 millió zlotynak (16 milliárd forint) megfelelő összeget kapott az Európai Uniótól a lengyel gabonatermelők támogatására. Ezen felül az állami költségvetésből pedig ennek tízszeresét kell szánniuk a probléma enyhítésére.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?