2023. május 29. hétfő Magdolna

Elárasztotta Bulgáriát az ukrán gabona: kritikus a helyzet, kifakadtak a termelők

MTI
Háromnapos tiltakozó akciót kezdtek a bolgár gazdák szerdán az ország több körzetében az országba beszállított ukrán gabona miatt - jelentette a bolgár Nova televízió. A bolgár mezőgazdasági miniszter jelezte, hogy a helyzettel kapcsolatos problémák csak az Európai Bizottság szintjén oldhatóak meg.

A tiltakozó megmozdulások résztvevői az ukrajnai gabona - mindenekelőtt a búza és a napraforgó - behozatalának leállítását követelik, mert az az ukrán termékek alacsony ára versenyképtelenné teszi a bulgáriai gabonát. Jarov Gecsev bolgár mezőgazdasági miniszter közölte a demonstrálókkal, hogy a szállítással kapcsolatos problémákat csak az Európai Bizottság szintjén lehet megoldani.

Meghallgatjuk a gazdák követeléseit, és az uniós törvényekkel összhangban lévő pótlólagos intézkedéseket javaslunk, mert ezt a problémát mi Bulgáriában nem tudjuk megoldani. Azt szeretném, hogy Brüsszelben világosan megértsék: az ukrajnai konfliktus közelében lévő államok eléggé magas árat fizetnek, Európának szolidárisnak kell lennie a saját gazdáival is. Európának reagálnia kell, remélem, ezt minél előbb megteszi

- idézte a minisztert a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Az ellenőrizetlen, vámmentes ukrán gabonabehozatal miatt több kelet- és közép-európai országban tiltakoznak. Az ukrán gabonadömping egyébként már Nyugat-Európában is egyre komolyabb gondokat okoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?