Ömlik az ukrán gabona az EU-ba: szorult helyzetbe került rengeteg termelő

Ömlik az ukrán gabona az EU-ba: szorult helyzetbe került rengeteg termelő

agrarszektor.hu
A tavalyi év második fele óta rendkívüli mennyiségű ukrán gabona érkezett Magyarországra, ahogy az Európai Unióba is. Ez mostanra azonban komoly gondokat okoz a hazai termelőknek, akik az olcsóbb ukrán áru miatt nem tudják eladni a saját terményüket. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) ezért azt javasolja, hogy az Európai Unió költségén szállítsák el a hazánkban és más európai országokban felhalmozott ukrán gabonát.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az orosz-ukrán háború miatt az Ukrajnában megrekedt gabonaszállítmányok eljuttatására elsőre jó ötlet volt az Európai Unió által kezdeményezett szolidaritási folyosók kialakítása, a megvalósítás során azonban nem az az eredmény született, amelyet a terv kitalálói vártak - írta meg az Infostart. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint ugyanis több európai országban, köztük Magyarországon is felhalmozódtak az ukrán gabonaszállítmányok. Petőházi Tamás meglátása szerint Afrikának igazából nincs is szüksége az ukrán gabonára, miután Észak- és Dél-Amerikából már ellátták őket kukoricával. Hozzátette: a csökkenő árak miatt nem is reális, hogy az ukrán gabona eljusson Afrikába.

Mindez rendkívül nehéz helyzetbe hozta a magyar gabonatermelőket - emelte ki Petőházi Tamás. Mint ismertette, az utolsó 120 napban az Ukrajnából származó gabona mindössze 12%-a ért célba Afrikába, míg 40% nyugat-európai országokba került, ami hatalmas feszültséget okoz a piacon. Ennek következtében ugyanis a magyar gabonáknak az ukrán gabonákkal kellene versenyeznie. A GOSZ elnöke szerint nemcsak az árban nem tudnak versenyezni, igény sincs a magyar terményre.

A szövetségnél úgy vélik, hogy a kialakult problémát a Európai Unió rossz döntési mechanizmusa okozta, ezért úgy gondolják, hogy az uniónak is kellene ezt megoldania. Meglátásuk szerint a felhalmozott ukrán készleteket az EU költségein kellene olyan piacokra eljuttatni, ahol nem okoznak piaci zavarokat és nem teszik tönkre a termelőket. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének adatai szerint már 1,3 millió tonna, nem az Európai Unió előírásai szerint termesztett ukrán gabonát halmoztak fel Magyarországon.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutolsó Kormányinfón téves döntésnek nevezte azt, hogy az Európai Unió kizárta Magyarországot az ukrán gabonadömpinggel kapcsolatos uniós kármentesítésből. A miniszter jelezte hat ország fogalmazott meg ilyen igényt, majd végül három ország jutott pénzhez, pedig Magyarországon is látható, milyen hatással van az árakra a dömpingszerűen érkező, olcsó ukrán gabona. Gulyás Gergely hozzátette: az ügyről már tárgyaltak a kormányon belül, és lehetőség szerint lesznek válaszintézkedések, különösen azután, hogy az EU egyes tagállamoknál elismeri ennek a piactorzító, negatív hatását, Magyarországon esetében viszont ezt nem tette meg.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?