Áramlik az import csirkehús az EU-ba: ki nem találnád, honnan érkezik a java

Áramlik az import csirkehús az EU-ba: ki nem találnád, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
Mérséklődhetnek az árak a csirkepiacon az Európát elárasztó import és a csökkenő gabonaárak hatására. A jelenség egyelőre azonban inkább a termelői árak emelkedését fékezi. A baromfipiaci szakértő szerint a legnagyobb probléma az, hogy az ukrán import ellenőrizetlenül érkezik az Európai Unió területére.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A legutolsó adatok szerint hazánkban a vágócsirke kilogrammra vetített élősúlyos termelői ára 48,13%-kal, 513 forintra, míg a vágópulykáé 48,17%-kal, 689 forintra emelkedett 2023 első tíz hetében 2022 azonos időszakához képest. Ez a csirkénél már némi csökkenést jelent, hiszen - szintén a csirkére és a pulykára vonatkoztatva - az idei első hat hétben 50,8%-os, illetve 48,5%-os, az első két hétben pedig 53%-os, valamint 48,8%-os volt a drágulás - írta meg a Világgazdaság az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai alapján. A statisztika azonban továbbra is áremelkedést jelez, hiszen az idei második hétre jellemző 509,1 forintos vágócsirke-felvásárlási ár a tizedik hétre 517,7 forintra nőtt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Eközben javult a vágási statisztika is, hiszen idén januárban 5,8%-kal több baromfi került a vágóhidakra, mint egy évvel korábban, ami élősúlyban mintegy 51 ezer tonna volt. Óriási volt azonban a különbség a csirke és a pulyka vágása között: az előbbiből 12,2%-kal nőtt a mennyiség, és elérte a 39 ezer tonnát, míg a 6 ezer tonnát meghaladó pulykavágás csaknem 30%-kal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, azonos időszakban. 

Az EU-ban eközben mérsékeltebb volt az árnövekedés: az Európai Bizottság adatai szerint 258 euró volt 100 kilogramm egész csirke uniós átlagára 2023 első tíz hetében, 15,2%-kal haladva meg az előző évit. Az AKI adatai szerint a csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 42%-kal, kilónként 2036 forintra, a csontos csirkemellé 30,3%-kal, 1377 forintra nőtt, összességében pedig a csirkemell 2008 forintos kilogrammonkénti ára 42,4%-kal lett magasabb egy év alatt. A nem ársapkás csirkecomb ennél kisebb mértékben, 35,5%-kal, 905 forintra emelkedett 2023 első tíz hetében.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója elmondta, hogy januárban még minden egyes táptípusnál emelkedtek az átlagárak decemberhez képest, februárban viszont az indítótápok kivételével már 2-8%-os csökkenés volt tapasztalható az AKI adatai szerint. Mivel sokan hiánytól tartva még a magasabb áron vásároltak be kukoricából vagy búzából, a gabonapiaci árcsökkenés csak lassabban fog megjelenni a baromfi-termékpályán. A szakember szerint most az a legfontosabb kérdés, hogy ki milyen hosszú távú készletstratégiában gondolkodott.

A csirkemellre és a farhátra bevezetett ársapka miatt az átadói árak is limitáltak, annak ellenére, hogy a szabályozás a fogyasztói árakra és a kiskereskedelemre vonatkozik. Kínálati oldalról viszont a csirkehúsoknál más a helyzet, mint több, már maximált áras terméknél, hiszen Ukrajnából és Lengyelországból is érkezik csirkehús, ezért a magyar áruházlánc az import lehetőségére hivatkozva meg tudja szorongatni a magyar beszállítóit. A forint is erősebb, mint néhány hónapja volt, ami az exportra mindig fékezőleg hat, és könnyíti az importáru bejövetelét, márpedig Ukrajnából most jön is élelmiszer.

Csorbai Attila szerint az ukránoknak adott kedvezmény egyik élelmiszeripari terméknek sem tesz jót, zavarja a piacot, nem a valós költségek alapján képződnek az árak. Csirkemellből pedig - ahogyan arra korábban Nagy István agrárminiszter is felhívta a figyelmet - bőven jön be ukrán áru az EU-ba, de mostanra már az egyéb csirkehúsok is egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg az európai piacon, ami jókora árnyomást gyakorol az európai vágó- és feldolgozóüzemekre. A baromfipiacon azt tartják a legnagyobb problémának, hogy ez a nagy mennyiség ellenőrizetlenül jöhet be az unióba, legalábbis a legfontosabb belépési országnak számító Lengyelországban a szakmabeliek szerint még egy ukrán kamiont sem állítottak meg.

Az uniós statisztika szerint egyébként az EU - még az Egyesült Királysággal együtt számolt – baromfihúsimportja 11%-kal, 820 ezer tonnára emelkedett tavaly november végéig, miközben az export 7,8%-kal csökkent. Az uniós behozatal 36%-a származott Brazíliából, 25%-a az Egyesült Királyságból, 19%-a Ukrajnából, 16%-a pedig Thaiföldről. Ebből a négy országból összesen 774 ezer tonna baromfihús érkezett. A Kínából importált baromfihús mennyisége 65,4%-kal, 31 ezer tonnára nőtt a tavalyi év első tizenegy hónapjában. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 20. 13:28