A Batman-vágás trükkje: így juthat be ukrán baromfi a magyar piacra

A Batman-vágás trükkje: így juthat be ukrán baromfi a magyar piacra

A hazai baromfihús-feldolgozásban szokatlan Batman-vágás, vagyis a csontos mell szárnydarabokkal az a darabolási módszer, amellyel a szakma szerint évek óta uniós áruként érkezik az ukrán baromfi Magyarországra, ráadásul a háború kitörése óta a korábbiaknál nagyobb mennyiségben – mondta el a Baromfi Terméktanács elnöke az Agrárszektornak. Az EU-ba irányuló ukrán import a hivatalos adatok szerint is meredeken emelkedik, a trükkel azonban Magyarországra is érkezhet baromfi – jóllehet ezt a kormány által elrendelt tilalom nem engedné.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 3 százalékkal, csaknem 180 ezer tonnára nőtt 2023. január és október között az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Ezen belül a csirkehús kivitele 13 százalékkal 122 ezer tonnára emelkedett, míg a pulykahúsé 37 százalékkal 16 ezer tonnára csökkent. A baromfihús legnagyobb célpiacai Románia (24 ezer tonna), Németország (18 ezer tonna), Ausztria (16 ezer tonna) és Bulgária (16 ezer tonna) voltak.

– áll az Agrárközgazdasági Kutatóintézet (AKI) legfrissebb jelentésében.

A jelentés uniós adatokat is közöl: az Európai Bizottság adatai szerint az unió (EU27) baromfihúsexportja közel 2 százalékkal 1,5 millió tonnára csökkent 2023. január–szeptemberben 2022 azonos időszakához képest. Kongóba (–19 százalék), Szaúd-Arábiába (–16 százalék), Ukrajnába (–16 százalék) és Ghánába (–9 százalék) csökkent az uniós baromfihús kivitele, ugyanakkor az Egyesült Királyságba (+9 százalék) nőtt az export.

Felpörgött az ukrán import

Lényegesebb viszont az, hogy a közösség baromfihúsimportja 8 százalékkal 692 ezer tonnára emelkedett ugyanekkor.

Nőtt továbbá a Thaiföldről (+20 százalék) és a Kínából (+16 százalék), ugyanakkor csökkent az Egyesült Királyságból (–29 százalék) származó baromfihús mennyisége ugyanebben a periódusban.

Ki lehet játszani a tilalmat

Különösen szembetűnő az Ukrajnából származó baromfiimport látványos emelkedése, amely – némi trükkel – Magyarországra már uniós áruként utazhat tovább a szakmai vélemények szerint. Ráadásul úgy tűnik, hogy ez már évek óta zajlik, mégpedig – az adatok is ezt támasztják alá – egyre nagyobb mennyiségben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint ismert, a kormány a magyar gazdák és fogyasztók védelmére hivatkozva tavaly áprilisban átmeneti tilalmat rendelt el az Ukrajnából származó fontosabb gabonafélék, valamint egyéb mezőgazdasági termékek importjára. A tilalom többek között kiterjed a gabonafélékre, repce- és napraforgómagra, a lisztre, étolajra, mézre és egyes húsfélékre, köztük a baromfihúsra is. Az eredetileg június 30-ig szóló korlátozást meghosszabbították, az ma is érvényben van. Igaz, októberben módosult a jogszabály, azóta az addig korlátozás alá eső ukrán cukor szabadon érkezhet Magyarországra. A baromfihús a szakmai álláspont szerint némi kerülőutat tesz, de szintén eljuthat a magyar fogyasztókhoz, ráadásul már évek óta.

EZ IS ÉRDEKELHET

Átcsomagolva máris uniós termék?

Nem lehet kizárni, hogy ukrán baromfihús „kerülőúton” jut be Magyarországra, ráadásul nem csak a háború óta, hanem azt megelőzően is ismert gyakorlat volt – mondta el az Agrárszektornak Csorbai Attila a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. Hozzátette:

Az előzményekről szólva az elnök kifejtette: amikor még jóval a háború előtt Ukrajnával megkezdődtek itt a kereskedelmi megállapodások, akkor egy kvótarendszer alapján, a baromfitermékek esetében hozzávetőleg 70 ezer tonna körüli mennyiséget engedélyezett az Európai Bizottság Ukrajnának az EU-ba történő szállításaira. Az akkor megkötött szerződésben minden ismert baromfi termékre vonatkozóan rögzítették, hogy mennyit hozhat be Ukrajna.

Hívták Batmant

Ám a szokásos termék megnevezéseken túl, az ukránok kitaláltak az egyéb kategórián belül egy új terméket, melyet egyedi vámtarifa számmal láttak el (0207 13 70), ez volt a szakmai körökben Batman Cut -nak nevezett csontos csirkemell szárnydarabokkal, melyből a kvótán felül 2018-ban 50 ezer tonnát és 65-66 millió euró értékű terméket hoztak be az európai közösségbe. Az EU-ba érkező terméket darabolták, majd, mint Uniós termék került a piacra. Mára ennek az ukrán cégcsoportnak vágó és darabolóüzemei is vannak több EU tagországban, így Hollandiában, Szlovákiában és Szlovéniában.

- mondta el az elnök.

Ezt követően az Európai Bizottság, hogy ezt a kiskaput bezárja, később százezer tonnára növelte a vámmentesen behozható ukrán baromfitermékek mennyiségét, majd a háború kitörését követően teljesen eltörölte e termékkör esetében is a vámokat és kvótákat.

– jegyezte meg Csorbai Attila.

Egy közepes ország termelését hozzuk be?

A háború kitörése óta ráadásul nem csupán jogilag nincs akadálya az ukrán áru beáramlásának, a tapasztalatok szerint sokszor fizikailag sem, hiszen az ukrán-lengyel határon sokáig gyakorlatilag alig voltak ellenőrzések az áruszállítás esetében – tette hozzá Csorbai Attila, aki lengyel kollégáira hivatkozva azt mondja, ennek eredményeképp leginkább csak becsülni lehet, hogy mennyi ukrán baromfi talál utat az uniós piacra.

Ez a statisztikai adatoknál akár 30 százalékkal is több lehet, ami bődületes mennyiség, így az ukrán import baromfihús mennyisége megfelel egy átlagos közepes európai ország a termelésének

- mondta el az elnök, aki szerint ugyanez a helyzet az étkezési tojással is, amelynek importja a becslések szerint akár nyolcszorosára, tízszeresére nőhetett a korábbi időszakhoz képest.

Csorbai Attila szerint annak ellenére, hogy Magyarország saját hatáskörben hozott egy döntést, amely megtiltja egy sor agrár- és élelmiszertermék Ukrajnából történő behozatalát hazánkba, ennek Uniós szintű megoldására kell törekedni, mivel ennek megtörténtét nem lehet kizárni.

Visszatér a kvótarendszer?

Nem tudjuk azt mondani, hogy ez nem történik meg, akár a boltokba, akár az éttermekbe bejuthat az áru, hiszen az uniós üzemekben történő átcsomagolást követőn Lengyelországból vagy Szlovákiából esetleg Romániából érkezik Magyarországra. Innentől kezdve pedig nem lehet nyomon követni a termék eredetét. Magyarország – helyesen - ugyan a direkt szállításokat kontrollálja, de a kerülőúton érkező szállítmányok ettől még megérkezhetnek hozzánk is.

Csorbai Attila felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi szabadkereskedelmi megállapodás idén júniusig él, és éppen az uniós választások idejére esne annak meghosszabbítása. Bár alapvetően kereskedelempolitikai kérdésről van szó, bízik abban, hogy a közelgő agrárminiszteri találkozó során e kérdést is tárgyalják az Uniós tagországok tárcavezetői és több tagállam is felismeri, hogy a jelenlegi állapot tarthatatlan, így cselekedni kell és legalább térjünk vissza a rendezettebb kvótarendszerhez – vélekedett az elnök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?