Mindenkit leköröznek a lengyel baromfisok az EU-ban

Mindenkit leköröznek a lengyel baromfisok az EU-ban

agrarszektor.hu
Lengyelország továbbra is a legnagyobb baromfitermelő az EU-ban. Az év első felében 1,6 millió tonna baromfit termelt, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az előrejelzések szerint a pozitív tendencia folytatódni fog, igaz, a kockázati tényezők továbbra is fennmaradnak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Nemzeti Mezőgazdasági Támogatási Központ főigazgató-helyettese, Marcin Wroński a helyi sajtónak azt mondta:

Tekintettel a jelenlegi piaci feltételekre, beleértve a folyamatosan erős exportkeresletet, a magas belső fogyasztást – részben az ukrán állampolgároknak köszönhetően – és a baromfi versenyképességét a sertéshússal szemben, 2023-ban a baromfitermelés növekedése feltételezhető. Továbbra is Lengyelország marad a legnagyobb baromfitermelő az Európai Unióban. Ugyanakkor bizonyos kockázatok az év folyamán is fennmaradnak, beleértve a viszonylag magas termelési költségeket és az esetleges madárinfluenza-járványokat az őszi és téli hónapokban

– írja a poultryworld.net.

Árcsökkenés a lengyel kiskereskedelemben

Az elmúlt néhány hónapot a kiskereskedelmi brojlerhús árak folyamatos csökkenése jellemezte, amely 5,89 PLN/kg-ról (1,35 USD) kilogrammonként 5,32 PLN-re (1,22 USD) esett vissza, ami csaknem 10 százalékos visszaesést jelent. Ehhez a tendenciához több tényező is hozzájárult, köztük a növekvő hazai termelés és a csökkenő költségnyomás. Ráadásul a vásárlók részben sertésről baromfira váltanak.

Az elmúlt hónapokban tapasztalt csökkenő ártrend mérsékelt jellegét a baromfihús iránti állandóan magas kereslet biztosította, annak ellenére, hogy az árak versenyképesek más állati fehérjeforrásokkal szemben – jegyezte meg  Marcin Wroński.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31