Mindenkit leköröznek a lengyel baromfisok az EU-ban

Mindenkit leköröznek a lengyel baromfisok az EU-ban

agrarszektor.hu
Lengyelország továbbra is a legnagyobb baromfitermelő az EU-ban. Az év első felében 1,6 millió tonna baromfit termelt, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az előrejelzések szerint a pozitív tendencia folytatódni fog, igaz, a kockázati tényezők továbbra is fennmaradnak.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A Nemzeti Mezőgazdasági Támogatási Központ főigazgató-helyettese, Marcin Wroński a helyi sajtónak azt mondta:

Tekintettel a jelenlegi piaci feltételekre, beleértve a folyamatosan erős exportkeresletet, a magas belső fogyasztást – részben az ukrán állampolgároknak köszönhetően – és a baromfi versenyképességét a sertéshússal szemben, 2023-ban a baromfitermelés növekedése feltételezhető. Továbbra is Lengyelország marad a legnagyobb baromfitermelő az Európai Unióban. Ugyanakkor bizonyos kockázatok az év folyamán is fennmaradnak, beleértve a viszonylag magas termelési költségeket és az esetleges madárinfluenza-járványokat az őszi és téli hónapokban

– írja a poultryworld.net.

Árcsökkenés a lengyel kiskereskedelemben

Az elmúlt néhány hónapot a kiskereskedelmi brojlerhús árak folyamatos csökkenése jellemezte, amely 5,89 PLN/kg-ról (1,35 USD) kilogrammonként 5,32 PLN-re (1,22 USD) esett vissza, ami csaknem 10 százalékos visszaesést jelent. Ehhez a tendenciához több tényező is hozzájárult, köztük a növekvő hazai termelés és a csökkenő költségnyomás. Ráadásul a vásárlók részben sertésről baromfira váltanak.

Az elmúlt hónapokban tapasztalt csökkenő ártrend mérsékelt jellegét a baromfihús iránti állandóan magas kereslet biztosította, annak ellenére, hogy az árak versenyképesek más állati fehérjeforrásokkal szemben – jegyezte meg  Marcin Wroński.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?