Itt a rendelet: szabadon jöhet az ukrán cukor

Itt a rendelet: szabadon jöhet az ukrán cukor

Ma nulla órától szabadon hozható az ukrán cukor Magyarországra, miután egy hétfő késő este megjelent kormányrendelet kiveszi a tilalommal érintett termékek sorából. Az ukrán cukor akár fogyasztásra, akár további feldolgozásra is alkalmazható ezentúl.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Hatályát veszti az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági termékek fuvarozásával kapcsolatos intézkedésekről szóló 130/2023. (IV. 18.) kormányrendelet által felsorolt termékek közül a cukor behozatali tilalma – az erről szóló jogszabály (464/2023. (X. 9.) Korm. rendelet) hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben.

A módosított rendelet megtiltja egy sor termék hazánkba történő behozatalát, amennyiben az nem tranzitszállítmányként érkezik, vagyis nem azzal a céllal hozzák, hogy más országokba szállítsák tovább. A felsorolt termékek közül azonban a hétfő éjjel megjelent rendelet kiveszi a cukrot, egészen pontosan a „nád- vagy répacukor és vegytiszta szacharóz szilárd állapotban” sort.

A többi termék továbbra sem jöhet

A korábbi, módosított jogszabály számos más agrárterméket is megjelöl, ám ezekre továbbra is behozatali tilalom van érvényben, így tilos például az ukrán búza, méz, liszt, napraforgómag vagy csirkehús importja. A továbbszállítás céljából történő, úgynevezett tranzit tételekre ez természetesen nem vonatkozik.

Régóta nem vagyunk önellátók

Érdemes megjegyezni, hogy ennek jelentős részben az az oka, hogy hazánk éghajlata egyre kevésbé alkalmas a cukorrépa termesztésére, ennek a növénynek ugyanis egyenletes és bőséges csapadék kell, amely a legtöbb évben ma már nem adott. A cukorrépa termesztésre ezért északabbi régiókra tevődik át, Németország és Franciaország északi részén, a Benelux államokban, Lengyelországban lényegesen kedvezőbb adottságok vannak a cukorrépa termesztéséhez. Magyarország ugyanakkor az adottságainkhoz jobban illeszkedő izocukor-termelésben nagy növekedést élt meg az elmúlt évtizedekben, ehhez ugyanis nem cukorrépát, hanem kukoricát használnak alapanyagként.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?