Karalábé

A karalábé a káposztafélék családjába tartozó zöldségnövény. Magas B₁-, B₂-, B₆- és C-vitamin tartalma miatt ajánlatos a nyers fogyasztása. A levesek egyik kedvelt alapanyaga.

A karalábé jellemzői és jótékony hatásai

A karalábé kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is tartalmaz. Nem savanyítható, konzerválásra is alkalmatlan. A káposzták családjába tartozó zöldség, két változata létezik: a halványzöld színű és a sokkal ritkább lila karalábé. Lágy ízű, édeskés a ropogós gumója, mely nyersen és főtt állapotban egyaránt fogyasztható. Általános szabály: minél kisebb a karalábé, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin-és ásványi anyag tartalma - amiket fentebb már említettünk. A levesek egyik elengedhetetlen eleme, de rakott vagy épp töltött ételekbe is jól felhasználható, de rakható nyersen például salátákba is. Maguk a gumók sokszor eleve megkopasztva várják vásárlókat, pedig leveleiben háromszor annyi vitamin van.

A karalábé C-vitamintartalma a citrusokét is felülmúlja, mindössze 100 gramm nyers karalábé elfogyasztásával fedezhetjük a teljes napi szükségletünket. Nagyszerű forrása az antioxidánsoknak is, emellett egyáltalán nem hizlal, kalóriatartalma rendkívül alacsony, ezért fogyókúrázóknak erősen ajánlott! Továbbá védi a csontokat, az ereket és a szívet, méregtelenít, jó magas vérnyomás és cukorbetegség ellen is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!