Lépett a NAK: áramlik az ukrán gabona az országba, így segítenék a gazdákat

Lépett a NAK: áramlik az ukrán gabona az országba, így segítenék a gazdákat

agrarszektor.hu
Rendkívüli ülést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya a kelet-közép-európai, így a magyar piacokat is elárasztó ukrán gabona által okozott problémák megvitatására. Az eseményen döntöttek egy munkacsoport létrehozásáról, amelynek feladata megvizsgálni, milyen lépések segíthetik a kialakult helyzet kezelését.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az utóbbi hónapokban egyre több gazdálkodói megkeresés érkezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához (NAK), hogy az Ukrajnából beszállított gabona súlyos piaci zavarokat okoz: letöri az árakat, és eladhatatlanná teszi a hazai terményeket. Mint ismert, az Európai Unió tavaly nyáron felfüggesztette az Ukrajnából érkező árukra a vámok és a vámmentes kontingensek alkalmazását, hogy a harmadik országokba továbbszállíthassák a gabonát. Az átgondolatlan döntések miatt azonban a keleti szomszédunkból példátlan mennyiségben beáramló gabonák és olajos magvak ellepték a kelet-közép-európai, így a magyar piacot is, ami tovább nehezítette a hazai gazdálkodóknak - a tavalyi történelmi aszály és a jelentősen megemelkedett termelési költségek miatt - egyébként is súlyos helyzetét - írja a NAK közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A NAK Szántóföldi Növénytermesztési és Beszállítóipari Osztálya 2023. március 20-án rendkívüli ülést tartott a témában, ahol áttekintették a körülményeket, és a Kamara mezőgazdaságért felelős alelnöke, Zászlós Tibor javaslatára döntöttek egy külön munkacsoport létrehozásáról. A gabonatermesztők és más piaci szereplők részvételével felálló szakmai csoport feladata, hogy megvizsgálja, milyen lépések segíthetik a terménypiaci krízis kezelését. A NAK korábban már felszólította az uniós döntéshozókat, hogy tegyenek piacstabilizáló lépéseket, és az átgondolatlan intézkedések miatti veszteségekért kompenzálják a magyar gazdákat.

A NAK fontos európai uniós alapértéknek tekinti a szolidaritást, de az csak úgy működhet, hogy valamennyi tagállam egyformán viseli az azzal járó terheket. Az semmiképp sem elfogadható, hogy az intézkedések árát csak néhány tagállam, jelen esetben az Ukrajnával szomszédos vagy ahhoz közeli tagállamok fizetik meg. A NAK nyomatékosan kérte továbbá, hogy az ukrán terményekkel szemben is tartassák be az uniós termelésre vonatkozó növényvédelmi, -egészségügyi, környezetvédelmi előírásokat, és az EU ugyanolyan szigorú követelményeket alkalmazzon a behozott mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre, mint amilyeneket az uniós termelőktől megkövetel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?