Nárcisz

A nárcisz a spárgavirágúak rendjébe, az amarilliszfélék családjába tartozó növénynemzetség. Vágott virágként is kedveltek, de a kerteknek is igazi ékei lehetnek.

A nárcisz jellemzői

A nárciszok a természetben vadon kialakult nárciszfajokból rengeteg hibridet, fajtát nemesítettek ki a kertészetek. A nárciszok többsége tavasszal virágzik, néhány faj pedig ősszel. Fontos megjegyezni, hogy a nárciszok mérgező növények! A nárciszfajok javarészt Eurázsia és Észak-Afrika szubtrópusi, ritkábban Eurázsia mérsékelt övi területein őshonosak, többségük az Ibériai-félszigeten, Franciaország déli részén, valamint az Appennini-félszigeten.

A nárciszt már az ókori görögök is termesztették, igaz nem azért, hogy a kertet díszítsék vele, hanem azért, hogy kellemes illatú olajat nyerjenek ki belőle. A kertekben leggyakrabban nevelt nárciszok virágszíne fehér, sárga vagy sárga-fehér. De léteznek más színű fajták is, amelyekben inkább a rózsaszín, a narancs vagy a piros szín dominál. A nárcisz kiválóan alkalmas vágott virágnak is, ebben az esetben viszont csak a virágszárat vágjuk le, a leveleket hagyjuk a növényen, mert szüksége van rájuk a fotoszintetizáláshoz. A nárcisz évelő hagymás növény, fajtáinak száma szinte végtelen, találunk köztük egészen kistermetű, kisvirágú, és persze magas, teltvirágú fajtákat is, amik fehérben és a sárga árnyalataiban játszanak.

A nárcisz termesztése

A nárcisz ültetéséhez olyan helyet keressünk, ahol a talaj megfelelően vízáteresztő, és tápanyagnak sincs híján, illetve a növény elég fényt kap. A hagymák jól viselik a telet, külön takarás nélkül is ellenállnak a fagyoknak. Hagymáit az ősz első felében ültessük el. A virágzás után a nárcisz zöld részei elszáradnak, ezeket csak akkor vágjuk le, mikor már teljesen elszáradtak. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor októberben ültessük, hiszen ilyenkor már a talajban lakó kártevők nem túl aktívak, ugyanakkor a talaj még eléggé meleg. Lényeges az is, hogy fényigényes, ezért világos vagy napos helyre ültessük, lazább szerkezetű talajba. A nárcisz ideális ültetési mélysége nagyjából 20-25 centi, az ültetési távolsága pedig kb. 10 centi. Ha ez megvan, akkor készítsünk a hagymák számára ültetőgödröket, majd csúccsal felfelé helyezzük bele őket. Végezetül takarjuk be a hagymákat földdel, beöntözni viszont nem kell őket!

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!