Eddig bírták a románok: drasztikus lépést tettek az ukrán gabona ellen

Eddig bírták a románok: drasztikus lépést tettek az ukrán gabona ellen

MTI
A Romániába irányuló ukrán gabonaexport ideiglenes felfüggesztését kezdeményezte kedden közzétett állásfoglalásában a Bukarestben kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legnagyobb román koalíciós párt szerint Romániának továbbra is támogatnia kell Ukrajnát és biztosítania kell a gabonatranzitot más európai uniós országok, illetve a fekete-tengeri kereskedelmi útvonalak felé, de a lengyel példára hivatkozva azt kérte a bukaresti külügyminisztériumtól: kezdjen tárgyalásokat a kijevi diplomáciával arról, hogy az ukrán gabona ne jusson a román piacra. A PSD ugyanakkor azt javasolja: Románia kezdeményezze az Állandó Képviselők Tanácsában - az uniós tagállamok brüsszeli nagyköveteinek testületében -, hogy differenciált módon alkalmazzák az ukrán termékek számára nyújtott vámmentességet az Európai Unió különböző államaiban. A román szociáldemokraták szerint azoknak az országoknak, amelyek saját termelésből tudják fedezni szükségleteiket, csak az ukrán gabona tranzitját kellene lehetővé tenniük olyan országok felé, amelyek erre nem képesek.

A PSD azt követően kezdeményezte az ukrán gabonaexport felfüggesztését, hogy Romániában pénteken országszerte tüntetést rendeztek, és munkagépekkel akadályozták a forgalmat a gazdaszervezetek, az ukrán gabonával és más mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos európai uniós politika módosítását követelve. A tüntetést szervező Mezőgazdaságért és az Együttműködésért Szövetség szerint az ukrán árura vonatkozó importvámok tavalyi teljes eltörlése a szomszédos országokba exportálta a háború hatásait: a dömpinghatás révén önköltség alatti értékesítésre ösztönözte az ukrán gazdákat, miközben az áruforgalom növelését erőltette, súlyos károkat okozva a romániai termelőknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58