Vége: Ukrajna leállítja a lengyelországi gabonaexportot

Vége: Ukrajna leállítja a lengyelországi gabonaexportot

MTI
Az ukrán fél javaslatára átmenetileg leállítják a Lengyelországba irányuló gabonaexportot, kizárólag a szigorúan ellenőrzött tranzitot engedélyezik - közölte a Dorohusk lengyel-ukrán határátkelőn rendezett sajtóértekezletén Robert Telus új lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. A csütörtök este a hivatalába beiktatott Robert Telus pénteken Mikola Szolszkijjel, Ukrajna agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterével találkozott a lengyel-ukrán határon.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A megbeszélésüket követő közös sajtóértekezleten a lengyel miniszter elmondta: az ukrán partnere javasolta, hogy bizonyos időre "nagyon erősen korlátozzák, sőt, jelenleg teljesen leállítják a gabonafélék lengyelországi szállítását". Hozzátette: mindez nem vonatkozik a gabonatranzitra. A Lengyelországon áthaladó szállítmányokat viszont a lengyel és az ukrán fél egyaránt "erőteljesen nyomon fogja követni",  vagyis elektronikus nyomon követést alkalmaznak, leplombálják a szállítmányokat. Telus bejelentette: feltehehőleg jövő pénteken újból találkozik Szolszkijjel, aláírják a most megbeszélteket rögzítő megállapodást. Mikola Szolszkij a leállítandó kivitelről beszélve konkrétan a búzát, a kukoricát, a repcét és a napraforgót említette.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tervezett korlátozási intézkedések értelmében a gabonaexport kizárólag a lengyel fél jóváhagyásával lesz lehetséges - mondta el. Hozzáfűzte: a lengyelországi, valamint más európai uniós kikötőkbe irányuló gabonatranzit esetében az ukrán fél Varsó "maximálisan konstruktív hozzáállására" számít. A gabonaügy kezeléséről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai varsói látogatásakor született előzetes megállapodás. Telus a csütörtöki kinevezését követően összehívta az ukrán gabona miatt fennálló helyzettel foglalkozó válságstábot. A pénteki sajtókonferencián bejelentette: jövő szerdán találkozni szeretne az alacsony felvásárlási árak miatt az északnyugat-lengyelországi Szczecinben tiltakozó gazdákkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?