Vége: Ukrajna leállítja a lengyelországi gabonaexportot

Vége: Ukrajna leállítja a lengyelországi gabonaexportot

MTI
Az ukrán fél javaslatára átmenetileg leállítják a Lengyelországba irányuló gabonaexportot, kizárólag a szigorúan ellenőrzött tranzitot engedélyezik - közölte a Dorohusk lengyel-ukrán határátkelőn rendezett sajtóértekezletén Robert Telus új lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. A csütörtök este a hivatalába beiktatott Robert Telus pénteken Mikola Szolszkijjel, Ukrajna agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterével találkozott a lengyel-ukrán határon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A megbeszélésüket követő közös sajtóértekezleten a lengyel miniszter elmondta: az ukrán partnere javasolta, hogy bizonyos időre "nagyon erősen korlátozzák, sőt, jelenleg teljesen leállítják a gabonafélék lengyelországi szállítását". Hozzátette: mindez nem vonatkozik a gabonatranzitra. A Lengyelországon áthaladó szállítmányokat viszont a lengyel és az ukrán fél egyaránt "erőteljesen nyomon fogja követni",  vagyis elektronikus nyomon követést alkalmaznak, leplombálják a szállítmányokat. Telus bejelentette: feltehehőleg jövő pénteken újból találkozik Szolszkijjel, aláírják a most megbeszélteket rögzítő megállapodást. Mikola Szolszkij a leállítandó kivitelről beszélve konkrétan a búzát, a kukoricát, a repcét és a napraforgót említette.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tervezett korlátozási intézkedések értelmében a gabonaexport kizárólag a lengyel fél jóváhagyásával lesz lehetséges - mondta el. Hozzáfűzte: a lengyelországi, valamint más európai uniós kikötőkbe irányuló gabonatranzit esetében az ukrán fél Varsó "maximálisan konstruktív hozzáállására" számít. A gabonaügy kezeléséről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai varsói látogatásakor született előzetes megállapodás. Telus a csütörtöki kinevezését követően összehívta az ukrán gabona miatt fennálló helyzettel foglalkozó válságstábot. A pénteki sajtókonferencián bejelentette: jövő szerdán találkozni szeretne az alacsony felvásárlási árak miatt az északnyugat-lengyelországi Szczecinben tiltakozó gazdákkal.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?