Most jött a hír: lemondott a lengyel agrárminiszter

Most jött a hír: lemondott a lengyel agrárminiszter

MTI
Lemondott Henryk Kowalczyk lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter. A leköszönő tárcavezető a Lengyelországba beáramló ukrán gabonaexporttal hozta összefüggésbe döntését.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Döntését sajtókonferencián bejelentve a miniszter emlékeztetett: múlt szerdán összehívta az agrárkerekasztalt, melyen a gazdák, valamint az élelmiszer-feldolgozó és exportcégek képviselőivel megállapodtak a többi között abban, hogy a kormány korlátozza az ukrán gabona és más mezőgazdasági termékek behozatalát, meggyorsítja ezeknek a harmadik országokba irányuló tranzitját, és kárpótolja a lengyel gazdákat.

A kerekasztalnál született megállapodásokat fokozatosan meg is valósítják - húzta alá Henryk Kowalczyk, aki egyúttal rámutatott: az ukrán gabonaexport ügyében a varsói kormány - négy más térségbeli ország kormányával együtt - múlt pénteken az Európai Bizottság intézkedését is kérte az ügyben. Az Európai Bizottság által közzétett tervezet szerint viszont júniustól egy évvel meghosszabbítják a kvóta- és vámmentes gabonaimportot Ukrajnából. Henryk Kowalczyk szerint világosan látható, hogy a gazdák egyik alapvető követelménye nem teljesül, ezért nyújtotta be a lemondását.

Az agrárkerekasztalnál kötött megállapodás ellenére a múlt héten az észak-lengyelországi Szczecinben megkezdődött a gazdák azóta is folytatódó tüntetése. A vajdasági hivatal székháza előtt tiltakozó termelők az ukrán gabonaexport teljes leállítását követelik. Szerintük az utóbbi napokban még több gabona áramlott be az országba, mint eddig. Mateusz Morawiecki kormányfő a napokban arra szólította fel a tüntetőket, hogy tartsák be a múlt heti megállapodást, és adjanak a kormánynak időt az intézkedések végrehajtására. Aláhúzta: a lengyelországi gabonaraktárak kezdenek megüresedni, az ukrajnai szállítmányok nagyrészt tranzitként haladnak át az országon.

Henryk Kowalczykot 2021 őszén nevezték ki mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterré. A PAP hírügynökség értesülései szerint a politikus kormányfőhelyettesként továbbra is tagja marad a kormánynak. Az ukrajnai gabonaexport ügye előzetes közlések szerint egyik témája lesz Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai varsói tárgyalásainak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?