Kuvasz

A kuvasz az egyik legősibb magyar kutyafajta. Szőrzete fehér vagy elefántcsont színű, fekete kuvasz létezéséről nincsenek információk. Inkább kertbe való, lakásokba nem ajánlott.

Kuvasz kutya

A kuvasz a magyar kutyafajták közül az egyik legrégebbi nyájőrző kutya, talán ősibb, mint a komondor. A pásztorkodás megszűntével a tanyák és vidéki kúriák nyájőrzőkutyája lett. A kuvasz kutya őrző-védő pásztorkutya, de hajdan vadászkutyaként medve-, bölény-, és őstulokvadászatnál alkalmazták, ma gazdaságok és házak őrzésére használják. Büszkeséget és nemességet sugárzó kinézete miatt manapság egyre többen tartják. Bár ma a kuvasz kutya a törzskönyves tenyészszukák száma alapján veszélyeztetett fajtának számít, ismertsége, népszerűsége, egyre növekszik.

Létezik fekete kuvasz?

A kuvasz megjelenése tetszetős, nemességet, erőt, bátorságot sugároz. Magas, nagy termetű kutya, általában 70 centiméter marmagasságú. Szőrzete fehér vagy elefántcsont színű, enyhén hullámos lefutású, jellegzetes kuvasz-szőrzet. Ellentétben a komondorral, nyáron leváltja szőrtakaróját, vedlik. A világos színű bunda követelmény volt, hiszen az elsősorban esti szürkületkor támadó ragadozóktól így jól megkülönböztethette gazdája a kutyáját. Egyes források szerint a kuvasz egykor nemcsak fehér, hanem vörhenyes, sárgás, sőt, ordas színben is létezett, de tarka vagy fekete kuvasz létezéséről nincsen információk. Testalkata arányos, izmos teste küzdőképességről tanúskodik.

Milyen a kuvasz kutya?

Bátor, kitűnő őrző-védő fajta. Idegenekkel szemben alapvetően bizalmatlan. A kuvasznak feladata ellátásához jó szimatra, bátorságra, erőre és támadó kedvre volt szüksége. Különleges jelleme, az évezredek óta génjeiben hordozott szabadságszeretete, nagy fokú önállósága mindenképpen kutyához értő, következetes gazdát követel. A kuvasz okos, intelligens kutya. Kellő mennyiségű és megfelelő nevelés és szocializáció után a látványos, eredményes őrző-védő és ügyességi munka várható el tőle. Sokan a kuvaszt kiszámíthatatlan, agresszív kutyának tartják, holott ennél a fajtánál is csak rossz, kegyetlen tartásmód rontja el ezt az amúgy normális, kezelhető, gyerekszerető fajtát. Mint minden fajtának, a kuvasznak is szabad mozgásra és tágas kennelre van szüksége. Mivel önálló, határozott jellemű, csak erős, határozott gazdáknak való, akik ki tudják elégíteni munka- és térigényét. Kis területű portákra, lakásokba nem való.

Kuvasz kölyök

A kuvasz kutya fiatal korában könnyen nevelhető, kétéves kor felett már nehezebben idomul. A kuvasz ha már kölyök korában megismerte a macskákat, akkor igazi cicahavernak mondható. A kuvasz kölyök ha fajtájának igényei szerint szeretetteljes és következetes nevelésben részesül, kiegyensúlyozott kuvasszá nő fel. Az első másfél év döntő jelentőségű a kuvasz kutya személyisége szempontjából. Nem ajánlott, hogy a kölyök kizárólag a házban vagy csak a szabadban legyen, mivel szüksége van a családi kötődésre, az olyan környezeti ingerekre, mint például porszívó, vagy utcazajok. Makacs észjárása miatt a kuvasz kölyök csak akkor nevelhető könnyen, ha szabad akaratából kötődhet egy hozzáértő, erős, ugyanakkor erőszakmentes irányítóhoz. A kuvasz kölyök szeretettel és tisztelettel engedelmeskedik “falkavezérének”, aki képes őt mindig következetesen és agresszió nélkül vezetni.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!