Eddig bírták a lengyel termelők: drasztikus lépést tettek

Eddig bírták a lengyel termelők: drasztikus lépést tettek

agrarszektor.hu
Nyolc hónapja vámmentesen érkeznek az ukrán áruk Lengyelországba, ami alaposan felkavarta a málna, az almasűrítmény és a gabonafélék piacait. Ezért a lengyel agrárkamara az ukrán áruk vámmentességének eltörlését kéri, illetve azt, hogy a mostani rendelettervezetben szereplő meghosszabbított vámmentes időszak hatásainak elemzését egészítsék ki a lengyel mezőgazdaságra és a lengyel mezőgazdasági üzemekre gyakorolt hatások elemzésével. A Lengyel Agrárkamara felszólítja továbbá a Szejm házelnökét, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Tanács elnökét, valamint az Európai Unió mezőgazdasági biztosát, Janusz Wojciechowskit, valamint az Európai Parlament képviselőit, hogy a javaslat megszövegezésénél vegyék figyelembe a lengyel agrárképviseletek véleményét.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Unió 2022. májusában vezetett be vámmentességet az Ukrajnából érkező árucikkekre, és ez a mentesség korlátlanul, fűnyíróelv szerűen vonatkozott minden termékre, még a korábban antidömping vámtételekkel sújtott cikkekre is. Ezt az Európai Bizottság, a javaslat beterjesztője válaszlépésként tekintette Oroszország Ukrajna ellen indított inváziójára, és eredetileg egy évre függesztette fel a vámokat - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Nyolc hónapja van érvényben a vámmentesség, ami először a lengyel málnapiacot és gabonapiacot döntötte be, majd a szokásoshoz képest kiugró volumenben érkezett almalésűrítmény is. Az Európai Bizottság honlapján február 23-án jelent meg az a javaslat, ami a vámmentesség további meghosszabbítását irányozza elő. Ezért március 27-én a Lengyel Nemzeti Agrárkamara azzal a kéréssel fordult Mateusz Morawiecki miniszterelnökhöz és Henryk Kowalczyk miniszterelnök-helyetteshez, hogy a javaslatról szóló szavazáson szilárdan képviseljék a lengyel termelők érdekeit. Az Agrárkamara az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre a vámtételek visszaállítását szeretné elérni, amennyiben pedig ez nem lehetséges, az Európai Bizottságtól a döntés hatásainak más intézkedésekkel megvalósított enyhítését kéri. Álláspontjuk szerint a lengyel gazdák óriási veszteségeket kénytelenek elkönyvelni főleg az Ukrajnából korlátozás nélkül beáramló gabonafélék, repce, kukorica, baromfi- és tejtermékek miatt, amelyek egyrészt sokkal alacsonyabb minőségűek a hazai cikkeknél, másrészt gyakran az Unió területén nem engedélyezett növényvédőszer-maradványokkal szennyezettek. Az ilyen mezőgazdasági termékek árai a lengyel piacokon drasztikus csökkenést szenvedtek el, ezért ezek az árucikkek Lengyelországban ilyen árszínvonalon már nem állíthatók elő jövedelmező módon. A fenti következményekkel a rendelet hatásvizsgálata nem számolt. Ezért a Lengyel Agrárkamara kéri, hogy a mostani rendelettervezetben szereplő meghosszabbított vámmentes időszak hatásainak elemzését egészítsék ki a lengyel mezőgazdaságra és a lengyel mezőgazdasági üzemekre gyakorolt hatások elemzésével. Ennek a hatásvizsgálatnak részét kell, hogy képezze a lengyel gazdák számára nyújtott kompenzációs mechanizmus ismertetése is, valamint javaslatnak tartalmaznia kell az Ukrajnából beáramló, de harmadik országokba tartó árucikkek valós és nem fiktív szállítási útvonalait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?