Fontos jelentés érkezett a magyar földekről: ez minden gazdát érint itthon

Fontos jelentés érkezett a magyar földekről: ez minden gazdát érint itthon

agrarszektor.hu
A május közepe után esett csapadék a talajokban sok helyen azonnal el is szivárogott, és életmentővolt szinte minden kultúrában. A tavaszi mezőgazdasági munkák helyzetét felmérő operatív jelentések szerint 2024-ben a tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete 1,9 millió hektár volt. A vármegyék többségében a tavaszi munkák a végéhez közeledtek május közepére. A tavaszi gabonafélék vetése az előirányzott terület 99,7 százalékán fejeződött be, a zöldségfélék vetési állapota pedig országosan 83 százalékos készültséget mutatott.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A május közepe után esett csapadék a talajokban sok helyen azonnal el is szivárogott, és életmentő volt szinte minden kultúrában. A csapadék a kalászosok virágzás utáni szemfejlődésére igazán produktív hatással van. A repcék is érésnek indultak, sok helyen a gazdák jóval korábbi aratásra készülnek. A főbb vetési munkálatok gyakorlatilag befejeződtek. Egyes vízborított területeken azonban még nem lehetett befejezni a munkákat - derül ki az AKI legfrissebb jelentéséből.

A tavaszi mezőgazdasági munkák helyzetét felmérő operatív jelentések szerint 2024-ben a tavaszi vetésű szántóföldi növények tervezett vetésterülete 1,9 millió hektár volt, ennek mintegy fele az Északés Dél Alföld régióban található. A legnagyobb tavaszi vetésterülettel Békés (184,2 ezer hektár), JászNagykun Szolnok (169 ezer hektár), Szabolcs-Szatmár-Bereg (162,1 ezer hektár) és Hajdú-Bihar (159,3 ezer hektár) vármegyében számoltak, egyenként mintegy 8,2-9,5 százalék részesedéssel. A vármegyék többségében a tavaszi munkák a végéhez közeledtek május közepére. A tavaszi gabonafélék vetése az előirányzott terület 99,7 százalékán fejeződött be 2024. május 14-ig, magasabb arányban, mint egy évvel korábban. Az egyes gabonafélék vetése a vizsgált időpontban a köles és a szemes cirok kivételével elérte vagy megközelítette a 100 százalékot.

A tavaszi árpa 21,4 ezer hektárnyi tervezett területén a vetési munkák 100 százalékát már elvégezték. A zab vetésterülete 20,4 ezer hektár az idén, melyen a gazdák teljes egészében végeztek az előirányzott munkákkal. A szemes cirkot 30,2 ezer hektáron tervezték vetni, a jelentés időpontjáig 29,1 ezer hektáron fejeződtek be a tavaszi mezőgazdasági munkák. A tavaszi búza 4,6 ezer hektáros előirányzott területének 100 százalékán, a hibrid kukorica 20,6 ezer hektáros tervezett területének 99,6 százalékán végezték el a vetést a vizsgált időpontban.

A jelentések adatai alapján a tavaszi takarmányborsó vetésterülete 5 ezer hektár, melynek negyede az Észak-Alföldön terül el. A szója tervezett területe 74,3 ezer hektár, vetését 73,8 ezer hektáron fejezték be május 14-ig. A burgonya tervezett vetésterülete 6,7 ezer hektár volt 2024-ben és a május 14-i időpontra vonatkozó jelentések alapján a vetés a végéhez közeledett. A lucerna telepítése a 2024-es évre tervezett 33,6 ezer hektáros területen majdnem befejeződött, készültsége országos szinten 98 százalék feletti. A cukorrépa területe 15,2 ezer hektár, melynek 99,6 százalékán fejezték be a vetést május 14-ig. A főbb cukorrépa-termesztési körzetek a Dél-Dunántúlon (39,6 százalék), a Nyugat-Dunántúlon (19,6 százalék), a Közép-Dunántúlon (17,5 százalék) és a Dél-Alföldön (15,4 százalék) terülnek el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?