Letarolta Magyarországot az ukrán gabona: ennek nem lesz jó vége

Letarolta Magyarországot az ukrán gabona: ennek nem lesz jó vége

agrarszektor.hu
Az ukrán gabona beragadt a magyar raktárakba, ráadásul a búza- és a lisztexport is befulladt. A hazai termény csak a szállításon 25 euró hátrányban van. Az ukrán búza nagy ütemű beáramlása megszűnt ugyan a gabonapiacon, ez azonban a jelenlegi helyzetben nem jelent könnyebbséget.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a Világgazdaságnak elmondta, hogy tavaly körülbelül 460 ezer tonna búzát importált az ország, amely a hazai tárolókban felhalmozva nyomja a piacot. Ennek a búzaexport gyakorlati megszűnésén túl az is az oka, hogy a malmok termelése is jócskán esett, mintegy 25 százalékkal lett kevesebb az őrlés, ugyanis a 200 ezer tonnás lisztexport körülbelül kevesebb mint az egyharmadára csökkent. Egyszerűen nem tudunk az ukrán liszttel versenyezni még a hagyományos román piacunkon sem, ahová egyébként évente körülbelül 150 ezer tonna búza ment ki liszt formájában. Az ukránok olyan árakat diktálnak, amelyeket a magyar malmoknak lehetetlen teljesíteni.

EZ IS ÉRDEKELHET

A malmoknál december 31-én három-négy havi olyan búza volt készleten, amelyet még tonnánként 130-140 ezer forintos áron vásároltak, és amelynek tárolását azóta finanszírozzák. Ugyanakkor a lisztárak 15-20%-os csökkenésnek indultak, sőt, a búza is jelentősen olcsóbb lett, hiszen már 83-85 ezer forint körüli tonnánkénti árakkal találkozhatunk. A drágán beszerzett készletek május végéig is kitarthatnak, ami egyben azt is jelenti, hogy a malomipar nagy veszteséget fog elkönyvelni a második negyedévben.

A szakember úgy véli, hogy a piacon most némi termelői pánikot tapasztalnak, a gazdálkodók szeretnének szabadulni terményüktől, mert félnek attól, hogy az új termést nem tudják majd betárolni. Aki tavaly, a még magasabb árakon nem adta el a búzáját, azt tapasztalhatta, hogy nemcsak a malomipar érdeklődése csappant meg, hanem a magyar exportőrök sem tudnak szállítani a hagyományos piacainkra. Ennek pedig az az oka, hogy az ukránok az olasz és a román piacot is teljes egészében elfoglalták.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez egy folyamatos kínálati piacot valószínűsít, így - főleg ilyen kamatok mellett - a feldolgozók sem fognak kéthavi készletnél többet tárolni. A feldolgozók ugyanakkor ígéretet tettek a tárolókapacitásaik lekötése miatt aggódó termelőknek, hogy adott esetben saját raktáraikat bérbe adják nekik. Most nyugtatni kell a piacot, hogy ne süllyedjen 80 ezer forint alá az ár, a „8-assal kezdődő” árakkal ugyanis már a malomipar is tud működni, ilyen áron a búza- és a lisztpiacon is versenyképesek tudunk maradni az ukránokkal is. A kukoricánál ennél is rosszabb a helyzet, mert a toxinfertőzés miatt nagy mennyiség beragadt termelőknél

- írja a lap.

Lakatos Zoltán szerint a kialakult helyzeten kormányzati segítséggel lehetne úrrá lenni úgy, hogy támogatják az etanolgyárakat azért, hogy a szennyezett terményt fel tudják dolgozni. A Gabonaszövetség alelnöke úgy véli, félő, hogy a kormányzati beavatkozása nélkül a termelők összekeverik majd a megmaradt tételeket az új terméssel, ezzel rontva a minőségén.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?