Nehéz helyzetben a magyar állattartók: úgy tűnik, ez az év sem lesz sétagalopp

Nehéz helyzetben a magyar állattartók: úgy tűnik, ez az év sem lesz sétagalopp

agrarszektor.hu
Az állattenyésztési ágazat kilátásai pozitívabbak, mint eddig a gabonapiacon tapasztalható áresés miatt, azonban még nem lélegezhetnek fel, hiszen a takarmányárak lassú ütemben követik a terményárak esését. Úgy tűnik, hogy a tejtermelő gazdaságokra idén is várnak nehézségek, a sertéstartóknak viszont jobb évük lehet a tavalyinál.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Bár sokan úgy gondolják, hogy a gabonapiacon történt áresésnek köszönhetően fellélegezhettek az állattenyésztők, s a múlt évinél jóval alacsonyabb takarmányárak mellett tudnak tejet, tojást, húst előállítani, ez azonban még távol áll a valóságtól. A gabonaárak alakulása a takarmányköltségeken keresztül nagymértékben meghatározza az állattenyésztés jövedelmezőségét. Az elmúlt hónapokban beáramló olcsó ukrán gabona miatt a termények ára nem éri el a tavalyi aratás utáni árszint felét, mindez azonban egyelőre nem érezhető segítség az állattartóknak - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Wagenhoffer Zsombor, Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta, hogy sokan egész télen és még most is a tavaly drasztikusan magas árakon megvásárolt terményből készített takarmányt etetik. Akiknek tehát még vannak készleteik tavalyról, azokat egyelőre nem érinti az olcsóbbá vált gabona. Abban bíznak, hogy idén az aratás után nem fognak elszállni az árak úgy, mint tavaly, illetve, hogy a gabonatermesztők közül többen lesznek hajlandók magyar állattenyésztőknek eladni megfizethető áron a terményüket. A szakember elmondása szerint tavaly bőven akadtak olyan gabonatermesztők, akik még az akkori magas áron sem adták el a terményüket - ezt azzal indokolva, hogy lesz még ennél is drágább a gabona.

 Talán az elmúlt év tapasztalatai alapján többen megértették, amit hosszú évek óta mondunk: a gabonaexport-kitettségünket az állattenyésztés fejlesztése úgy tudja csökkenteni, hogy közben vidéki munkahelyeket őrzünk meg és az élelmezésbiztonságunkat erősítjük

- vélekedett Wagenhoffer Zsombor. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A drágább gabonából a takarmánygyártók is bevásároltak a múlt évben, csakúgy, mint az állattenyésztők. Ezért csak lassan jelenik meg a takarmányok piacán a terményárak esése. A termékek ára egyébként már elkezdett csökkenni, ez azonban még messze nem tükrözi a jelenlegi gabonaárakat. Emiatt a szakértő további  takarmányár-csökkenésre számít az elkövetkezendő hónapokban. Hozzátette, hogy tavaly valóban nagyon nehéz helyzetbe kerültek a magyar állattartók, de az idei év sem lesz sétagalopp. 2022-ben a tejtermelők kivételével minden állattenyésztő ágazat jövedelmezősége romlott, a sertéstartók veszteségei voltak a legsúlyosabbak. Az idei év viszont éppen a tejtermelőknek lehet nehezebb. A kilátások összességében nem jók, de a tej termékpálya szereplői már többször bizonyították az elmúlt években, hogy az ilyen helyzeteket a veszteségek megosztásával lehet legjobban átvészelni. A sertéstartóknál viszont már pozitívabb a helyzet. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 20. 13:28