Váratlan hírek jöttek a magyar földekről: ennek sok termelő örülhet

Váratlan hírek jöttek a magyar földekről: ennek sok termelő örülhet

MTI
A magyarországi gabonatermesztők bíznak a jó termésben, állományaik szépen fejlődnek - mondta a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Petőházi Tamás hangsúlyozta, hogy a magyar gazdák mindent megtesznek a kiváló minőségért, és remélik, hogy idén nem kell jelentős csapadékhiánnyal szembesülniük.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A termésmennyiséget ugyanakkor még nem lehet megbecsülni, hiszen a történelmi léptékű aszály tavaly sem ebben az időszakban, hanem a nyári hónapokban sújtotta az országot. A gabona világpiaci árát hónapok óta emeli az erős kínai kereslet, bár az európai árszint elmarad ettől - tette hozzá. A szövetség vezetője üdvözölte az ukrajnai gabona importtilalmát, mert a szomszédos országból érkező szállítmányok az elmúlt hónapokban háttérbe szorították a gabonapiacon a belföldi termést. Bár az intézkedés hatásait még nem lehet felmérni, segíthet abban, hogy a raktárakban ragadt magyar gabona az aratásig vevőre találjon, így az idei termést biztonságosan el lehet majd tárolni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Közölte egyúttal, hogy a gabonatermesztők érdekképviselete támogatná az importkérdés mielőbbi, hosszú távú rendezését nem csak Ukrajnára, hanem bármelyik EU-n kívüli államra vonatkozóan. Véleménye szerint a megnyugtató megoldás nem csak a gazdák érdeke, hiszen a tagállamok polgárait is meg kell védeni az uniós előírásoknak nem megfelelő élelmiszertől. Az emberi és állati egészségre veszélyesnek ítélt növényvédő szerek, kockázatos hatóanyagok kivezetését Brüsszel már másfél évtizede elkezdte, az EU-n kívüli gabona viszont nem rendelkezik ilyen biztonsági garanciákkal. A fogyasztók joggal kérik számon, milyen előírásoknak felelnek meg az áruházakban kapható élelmiszerek, alapanyagaikat milyen körülmények között állították elő - fogalmazott Petőházi Tamás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?