Itt a nagy bejelentés: 16 millió eurót oszthatnak szét a magyar gazdák között

Itt a nagy bejelentés: 16 millió eurót oszthatnak szét a magyar gazdák között

agrarszektor.hu
A magyar gazdák közel 16 millió eurót kaphatnak abból a 100 millióból, amit Brüsszel juttat a Kelet-európai tagállamoknak azért, hogy az Ukrajnával határos tagállamokban a terményimport okozta problémákat kompenzálja. Egyúttal az érintett országok kötelezettséget vállaltak arra, hogy a szomszédból származó búzára, kukoricára, repcemagra és napraforgómagra, valamint minden más termékre vonatkozó egyoldalú intézkedéseiket feloldják.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Bulgáriával, Magyarországgal, Lengyelországgal, Romániával és Szlovákiával április 28-án kötött megállapodást követően az Európai Bizottság ma előterjesztette a tagállamok képviselőinek a 100 millió eurós támogatási intézkedésre vonatkozó javaslatát - közölte a Bizottság. Ezt az összeget, amelyet 2023-as mezőgazdasági tartalékból vonnak le, az említett 5 frontország gabonaféléket és olajos magvakat termesztő mezőgazdasági termelői kapják. A közlemény hozzáteszi: a támogatás segíteni fogja az Ukrajnával határos tagállamokat abban, hogy részben kompenzálják az Ukrajnából származó egyes mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek behozatalából eredő logisztikai szűk keresztmetszetekkel kapcsolatos problémákat - írja a Portfolio.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarország, Lengyelország, Bulgária és Szlovákia ezzel párhuzamosan kötelezettséget vállalt arra, hogy feloldja az Ukrajnából származó búzára, kukoricára, repcemagra és napraforgómagra, valamint minden más termékre vonatkozó egyoldalú intézkedéseit. A pénz az alábbiak szerint fog megoszlani a Bizottság javaslata szerint:

  • Bulgária 9,77 millió,
  • Magyarország 15,93 millió,
  • Lengyelország 39,33 millió,
  • Románia 29,73 millió,
  • Szlovákia pedig 5,24 millió eurót kaphat.

Az öt ország ezt az uniós támogatást 200 százalékig kiegészítheti nemzeti forrásokkal, amely összesen 300 millió eurós pénzügyi támogatást jelentene az érintett mezőgazdasági termelőknek. Az elosztás figyelembe veszi az egyes érintett országok súlyát az Unió mezőgazdasági ágazatában a KAP közvetlen kifizetéseinek összege alapján, valamint az ukrán gabona- és olajosmag-behozatal relatív növekedését az adott tagállamokba. A javaslatról a következő bizottsági ülésen valamennyi tagállam szavazni is fog. Ha a tagállamok az intézkedést jóváhagyják, akkor azt a Bizottság is el fogja fogadni. Az 5 tagállam hatósága a támogatást az olajos magvakat és gabonaféléket termesztő mezőgazdasági termelők között osztják szét. Figyelembe veszik a gazdasági károk mértékét és a nehézségeket is, biztosítva, hogy ők legyenek a támogatás végső kezdeményezettjei.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Európai Bizottság ehhez kapcsolódva tegnap kivételes és ideiglenes megelőző intézkedéseket fogadott el az Ukrajnából származó korlátozott számú termék behozatalára vonatkozóan az autonóm kereskedelmi intézkedésekről szóló rendelet kivételes védintézkedése alapján. Ezekre az intézkedésekre az öt tagállamban tapasztalt súlyos logisztikai szűk keresztmetszetek miatti rendkívüli körülmények miatt van szükség. Az intézkedések csak 4 Ukrajnából származó mezőgazdasági termékre - kukorica, búza, napraforgómag és repcemag - vonatkoznak.

Az intézkedések célja, hogy enyhítsék ezen termékekkel kapcsolatos logisztikai szűk keresztmetszeteket Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában. Az intézkedések május 2-án lépnek hatályba, és 2023. június 5-ig tartanak

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03