Súlyos gondok jöhetnek Magyarországon: beüthet a hiány a takarmányiparban?

Súlyos gondok jöhetnek Magyarországon: beüthet a hiány a takarmányiparban?

Az ukrán gabona okozta zavar talán már senkinek sem lehet meglepő, ugyanakkor számos kérdés vetődik fel esetében. Legyen szó állattartásról, élelmiszeriparról, növénytermesztésről, nagy a bizonytalanság. A takarmányiparról nem is beszélve. A kialakult helyzet ugyanis keveréktakarmány-gyártást érinti talán a leginkább. Az már látszik, hogy ez esetben idén lesz csökkenés, hiszen az állatállományban is volt, főleg a sertéseknél. A szakértők nagyjából 10%-kal kalkulálnak. Ami viszont biztos, hogy kulcskérdés lesz az, hogy az importtilalom meddig fog fennállni.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A 2023-as hazai takarmánygyártási kilátások borúsak. Sok kihívással kell szembenéznünk. Elszálltak az energiaárak, a 2022-es aszály is hatással van még a takarmányiparra, ráadásul a kamatköltségek is az egekbe ugrottak. Az állattenyésztés legnagyobb finanszírozója a takarmányipar. Magas kamatok mellett ez nagy költségemelkedéssel is jár

- tudtuk meg a Magyar Gabonafeldolgozók,Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségtől.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint mondták, a kihívásoknak és a követelményeknek eleget kell tenni. A lánc további szereplői, az állattartók felé nem lehet mindent lenyeletni, hiszen korlátozott a teherbíróképesség - ez pedig az élelmiszer-fogyasztásra is igaz. ha csökken a fogyasztás, az hatással van az állattenyésztésre is, ha pedig csökken az állatállomány, kevesebb takarmányra van szükség.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ukrán gabona árnyékában

A Gabonaszövetség szerint több kérdés is felvetődik az ukrán gabonahelyzet kapcsán, többek között az, hogy vajon lesz-e elég alapanyag a takarmánykeverőkben? Hazánkban a kevertéktakarmány-gyártás erősen gabonaalapú. Ezek a gabonák egy normális évben rendelkezésre is állnak, és ez idén is így volt, a kukoricát kivéve. Abból alig termett, még a hazai szükségletet sem fedezte. Az importtilalomig több 1 millió tonnát tudtak belőle behozni, ugyanakkor, ha vége lesz az importnak, nem tudni, hogy mi lesz.

Az elkövetkezendő 1-2 hónapban nem lesz semmi baj, hiszen a takarmányiparnak vannak tartalékai. Azonban, ha végleges lesz a tilalom, akkor július-augusztus környékén már lehetnek gondok. A kalkulációink szerint 500-700 ezer tonnára lesz még szükségünk. Ha pedig a behozott importot figyelembe vesszük, akkor elég lehetne, de az itthon termett kukorica nem minden esetben használható fel se humán, se állati célra. Tehát nincs mese, a kieső mennyiségeket pótolni kell. Mindezen kívül elmondható, hogy az ukrán gabonának minden bizonnyal árletörő hatással lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?