Fontos dolgokat közölt Nagy István a kistermelők támogatásáról

Fontos dolgokat közölt Nagy István a kistermelők támogatásáról

agrarszektor.hu
Az agrártárca kiemelten támogatja a hazai kistermelőket és ennek érdekében könnyíti a kis mennyiségű élelmiszer-előállítás, valamint értékesítés higiéniai feltételeit - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető arra emlékezetett, az elmúlt időszakban reneszánszukat élik a helyi termelői piacok, a kézműves termékek ugyanis egyre keresettebbek a vásárlók körében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az agrártárca éppen ezért kiemelt figyelmet fordít a hazai kistermelők támogatására és az értékesítési lehetőségeik kibővítésére. Jelenleg országosan 321 termelői piac működik és már több mint 23 ezer ember foglalkozik őstermelői tevékenységgel. Kifejtette, a rövid ellátási lánc a felelős és környezettudatos vásárlás alapja. A felmérések szerint az árérzékenység mellett ma már a fenntarthatóság az egyik legfontosabb szempont az élelmiszer-vásárlásban. A rövid ellátási láncok lehetővé teszik a termékek gyors és hatékony szállítását a termelőtől a fogyasztóig. Ennek eredményeképpen a gazdálkodók képesek gyorsan reagálni a piaci változásokra és versenyképesebb árakat kínálnak a fogyasztóknak. Ez a folyamat pedig ösztönzőleg hat a helyi gazdaságra, a magyar munkahelyek megőrzésére és a vidéki életforma fenntartására - írja az AM.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István kiemelte, az Európai Uniós rugalmassági rendelkezések adta lehetőséget kihasználva minisztériumi rendeletben könnyítik a kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás és értékesítés higiéniai feltételeit. Így már nem csak természetes személy végezhet kistermelői élelmiszer-előállítást, hanem az őstermelők családi gazdaságai és a szociális farmok is. Továbbá az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszer-higiéniai feltételei is egyszerűsödtek. Korábban hentesüzlet nem vehetett át és dolgozhatott fel friss vadhúst, kizárólag csak fagyasztott vadhúst vásárolhatott és értékesíthetett. Az új szabályozás azonban lehetővé teszi a friss vadhús átvételét és az abból származó húskészítmény előállítását is - sorolta a tárcavezető. A könnyítések célja, hogy a vásárlókhoz minél több friss és biztonságos élelmiszer juthasson el közvetlenül a termelőktől.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?