Újabb élelmiszer-drágulás várható: ezt a magyarok is megérezhetik

Újabb élelmiszer-drágulás várható: ezt a magyarok is megérezhetik

agrarszektor.hu
Újra elkezdtek emelkedni az élelmiszerárak a világpiacon. Ezt jól bizonyítja, hogy a növényi olajokért, a húsért és a gabonáért is többet kellett fizetni idén áprilisban. Raskó György agrárközgazdász szerint Magyarországon annyira alacsony a vásárlóerő, hogy a boltok legfeljebb néhány százalékos áremelést tudnak csak érvényesíteni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az EU-ban tavaly Magyarországon drágultak a legjobban a növényi olajok még az élelmiszerár-stop ellenére is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint az étolaj 13 százalékkal lett olcsóbb 2023-hoz képest. Az átlagbér tavaly szeptember óta lépést tart az inflációval, és a nyugdíjak is többet érnek a boltokban - számolt be róla az RTL Híradó. A világpiacon hónapokig tartó csökkenés után nőni kezdtek az élelmiszerárak, ráadásul a madárinfluenza-járványok miatt a baromfihús jelentősen drágult. Raskó György úgy véli, hogy a világpiacon még körülbelül 4-5%-os élelmiszer-drágulás jöhet. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon a gyártóknak vagy a kereskedőknek kell átvállalniuk a megugrott költségeket, ezért a szakértő kisebb áremelkedésre számít. Raskó György az alacsony vásárlóerőt és az inflációt nevezte fő problémának, ezért szerinte csak néhány százalékos áremelés jöhet a magyar boltokban. A KSH 2024-es fogyasztói ár-összehasonlítása alapján idén márciusban a csirkemellfilé 11, míg a sertéscomb 18 százalékkal volt drágább, mint egy évvel ezelőtt. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?