Kapkodnak ezért a zöldségért a magyarok: egyre többen veszik itthon

Kapkodnak ezért a zöldségért a magyarok: egyre többen veszik itthon

agrarszektor.hu
Noha az elmúlt másfél évtizedben körülbelül folyamatosan csökkent a sárgarépa termőterülete Magyarországon, ez a tendencia végre megtorpanni látszik. A visszaesést ráadásul a termelés színvonalának emelkedése, a legkorszerűbb technológiák és az öntözéses termesztés alkalmazása is kompenzálta. A gyökérzöldség helyzetét az is segíti, hogy stabilan az öt legkedveltebb zöldségféle közé tartozik, mind hazánkban, mind pedig Európában. De milyen kilátásai vannak a magyar termelőknek? Hogyan hatottak rájuk az elmúlt időszakban tapasztalt nehézségek? Mire számíthatnak a fogyasztók idén? Az Agrárszektor erről kérdezte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnökét.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A sárgarépa Magyarországon és Európában is a legkedveltebb zöldségek közé tartozik, amelyek termesztése - az elmúlt másfél évtized nagyjából 10-15 százalékos csökkenése után - egy ideje folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Varga István, a FruitVeB alelnöke az Agárszektor kérdésére elárulta, hogy 2023-ban 1458 ha volt sárgarépa vetésterülete, amelyen 60 tonna/hektár volt az átlagtermés. A szakember beszélt arról is, hogy a frisspiaci sárgarépa termésátlaga magasabb a befektetett termelési érték miatt, itt a termelők nagyobb ráfordítás mellett nagyobb árbevételt érnek el, ezáltal a technológiai színvonal is magasabb.

Itthon nem jellemző a fóliasátras, vagy üvegházi termesztés

Magyarországon a sárgarépa termesztésének 99%-ban szabadföldön történik, kizárólag öntözés mellett, főleg a 3-5 mm intenzitású mikroszórófejes öntözés alatt, termésátlagok itt akár a 80-120 tonna/hektár is lehetnek. Ami a fóliasátras vagy üvegházi termesztést illeti, Varga István elmondta, hogy alig pár termesztőberendezés lehet itthon, amelyek jellemzően pár száz négyzetméteres fóliasátrak. Ezek egyéni vagy családi gazdaságokban találhatóak, és az itt termesztett sárgarépa felhasználása kizárólag csomózott formában történik.

Jelenleg leginkább a szél zavarja a termesztést

Varga István kérdésükre elmondta, hogy mostani időjárási körülmények közül nem a csapadék mennyisége, vagy a hőmérséklet ingadozása, hanem a szél az, ami jelenleg ami a legjobban zavarja a termesztést, hiszen szélben nehéz megfelelő minőségű öntözést végrehajtani. A szóráskép a szélben megváltozik és ez kihat a kelésre és a minőségre. A sárgarépa termesztése szakaszos vetéssel történik, a vetés februártól egészen július közepéig történik, így biztosított, hogy egész évben friss sárgarépa kerüljön a kiskereskedelmi láncok polcára.

A sárgarépa jelenleg trendi zöldségnövény egész Európában, folyamatosan növekvő igény van rá. Nemcsak Magyarországon, de Európában is a top 5 zöldségfaj között van

- mondta Varga István.

Még mindig gazdaságosan termeszthető itthon

A sárgarépa termelői ára az elmúlt évekhez képest stagnál, és természetesen előfordul néhány hetes nyomott piaci helyzet, de alapvetően gazdaságosan termeszthető. A fogyasztói árakat az utóbbi évben a post harvest költségek növekedése, illetve a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) miatt a csomagolóanyagok drágulása, illetve az útdíj és a fuvarköltségek növekedése befolyásolta.

EZ IS ÉRDEKELHET

A FruitVeB alelnöke korábban arról számolt be, hogy az országban évente körülbelül 50-80 ezer tonna sárgarépa terem, ami megközelítőleg 10 hónapra elegendő. Ez azonban a megnövekedett termőterületekkel változhat, ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az import sárgarépa folyamatosan jelen van a kiskereskedelmi láncokban. Magyarországon főleg szlovák, holland és osztrák sárgarépa kerül forgalomba, a korai időszakban pedig jellemzően az izraeli és az olasz zöldség bővíti a kínálatot. A magyar sárgarépa főleg Szlovákia és Románia piacán jelenik meg, illetve a kiskereskedelmi láncok logisztikai központjain keresztül kerül a környező országok polcaira.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 13. 14:03