2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Most lehull a lepel: egyre több ilyen zöldséget árulnak a magyar piacokon

Most lehull a lepel: egyre több ilyen zöldséget árulnak a magyar piacokon

agrarszektor.hu
Még csak most kezdődött, de máris a tavasz közepén vagyunk, ami egyúttal azt is jelenti, hogy egyre több hazai zöldség és gyümölcs kerül a boltokba, piacokra. Ugyanakkor az import termékek is jelen vannak a kínálatban, ami elképzelhető, hogy csábítóbb is lehet a magyarnál. Ennek az oka nem más, mint az ár. Persze, nem minden esetben, de van, hogy azzal találhatjuk magunkat szemben, hogy a külföldről érkező áru olcsóbb a hazainál. A jelenlegi gazdasági helyzetben pedig egyértelműen a pénz a legfőbb mérvadó a vásárlásoknál, és csak ezt követi az, hogy az adott termék honnan is származik. De, hogy pontosan mi is a helyzet a főbb zöldségeinkkel, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az AKI adatai szerint az import zöldségfélék nagykereskedelmi ára 2023 első 14 hetében az előző év azonos időszakához képest emelkedett. A hajtatott, majd a szabadföldi magyar zöldségtermés felfutásával a következő hetekben várhatóan csökken az importtermékek kínálata, illetve egyes zöldségfélékből (pl. csiperkegomba, petrezselyem, fokhagyma, sütőtök, torma, spenót, cékla, kínai kel) nem is jelent meg a kínálatban import a belföldi mellett. Egyben elmondható, hogy több zöldségféle esetében is komolyabb áremelkedés volt tapasztalható:

  • az import karfiol nagykereskedelmi ára 50 százalékkal,
  • a brokkolié 31 százalékkal,
  • a padlizsáné 34 százalékkal,
  • a cukkinié 5 százalékkal nőtt a megfigyelt időszakban.
EZ IS ÉRDEKELHET

A Budapesti Nagybani Piacon az első 14 hétben néhány zöldségféle esetében a belföldi és a külpiaci termékek versenyeztek egymással. Egyes import termékeket a belföldihez képest magasabb (pl. burgonya, tölteni való paprika, vöröshagyma), másokat alacsonyabb (pl. gömb- és fürtös paradicsom) áron kínáltak a megfigyelt időszakban.

Letarolják ezek a zöldségek Magyarországot

Lapunk korábban megírta, hogy az előző években a fejes saláta termőterülete, ezzel párhuzamosan pedig a betakarított termés mennyisége csökkenő tendenciát mutatott az előző években Magyarországon. Tavaly az import is a felére csökkent vissza, az egyéb salátafélékből azonban nőtt a behozatal. A Magyarországra szállított fejes saláták legnagyobb beszállítója Spanyolország maradt, ahonnan 453 tonna érkezett. Eközben a fejessaláta-export 13 százalékkal csökkent, és az importot megközelítő mennyiséget, 938 tonnát ért el.

Februárban számolt be arról az Agrárszektor, hogy a magyarországi piac mindössze 50 százaléka látható el a hazai hagymatermelésből, a nagyrészt Ausztriából és Szlovákiából érkező import szinte folyamatosan érkezik és jelen van hazánkban. 2023. február 6. és 12. közötti időszakban 330 forintba került egy kilogramm import vöröshagyma a Nagybani Piacon, addig egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban 134 forint volt, vagyis akkorra több mint 146 százalékkal drágult meg az import vöröshagyma itthon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár a zöldségeken van a fókusz, érdemes lehet szót ejteni a szamócáról, sokak kedvenc gyümölcséről is. A magyar piacokra főként görög eper érkezik, a spanyol mellett pedig az olasz szamóca szokott még felbukkanni. Az import földieper jellemzően a 12. héten jelenik meg a magyar piacokon és legfeljebb június első hetéig kapható. A 12-14. hetekben tehát már lehet elvétve találni belföldi gyümölcsöt is, ugyanakkor ezeket horror áron szokták kínálni. A 16-17. hétben viszont már nagyobb mennyiségben megérkezik a hazai szamóca, az árak pedig májustól kezdenek el lefelé menni, és az sem ritka, hogy június végén még találunk magyar epret a piacokon, elérhető áron.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egekben az alapzöldségek ára is

A franciaországi (tisztított, mosott) burgonya nagykereskedelmi ára 58 százalékkal haladta meg (313 forint/kilogramm) 2023. 1-14. hetében az előző év hasonló időszakának árát. Ezzel egy időben a belföldi burgonya (Chérie és újburgonya nélkül) termelői ára is emelkedett, 65 százalékkal 259 forint/ kilogrammra.

Az import tölteni való paprika nagykereskedelmi ára 47 százalékkal 1653 forint/kilogrammra, a belföldi termék termelői ára 26 százalékkal 1276 forint/kilogrammra nőtt 2023 1-14. hetében.

Az ausztriai és hollandiai vöröshagyma nagykereskedelmi ára (barna héjú: +165 százalék, 370 forint/kilogramm, a lila héjú: +40 százalék, 357 forint/kilogramm) 2023 1-14. hetében magasabb volt az előző évinél. A belföldi barna héjú vöröshagyma termelői ára 123 százalékkal 330 forint/kilogrammra, a lila héjú ára 24 százalékkal 310 forint/kilogrammra emelkedett a megfigyelt időszakban.

Az import gömb típusú paradicsom nagykereskedelmi ára 42 százalékkal 1161 forint/kilogrammra, a hazai termék ára 14 százalékkal 1179 forint/kilogrammra nőtt 2023 1-14. hetében. Az import fürtös paradicsom nagykereskedelmi ára 36 százalékkal 1260 forint/kilogrammra, a belföldi termelői ára pedig 19 százalékkal 1454 forint/kilogrammra emelkedett ugyanekkor - ebből tehát látszik, hogy a külföldi áruhoz még így is olcsóbban juthatnak hozzá itthon a vevők. Ugyanez elmondható a kaliforniai paprikára is, mely esetében az import termék ára 1823 forint/kilogramm, a belföldié pedig 1912 forint/kilogramm a 2023. 11-14. héten.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kígyóuborkából az év első hónapjaiban az import uralja piacot. A FruitVeB korábbi tájékoztatása szerint mire a magyar kígyóuborka is nagyobb mennyiségben jelent meg a piacokon, a húsvét előtti, illetve az ünnep hetében a termelői ár rég nem látott mélységekbe zuhant. A nettó 300-350 Ft/kg-os termelői ár volt látható mind a nagybani piacokon, mind az áruházláncok felé történő értékesítésben, az ilyenkor megszokott - sok éves- 500-550 Ft/kg-os árakhoz képest. Az értékesítési anomália abból adódott, hogy a hazai áru márciusi felfutása időben összeért egy magasabb európai import árukínálattal, amit a piac nem tudott kezelni, hirtelen jelentős ártöbblet alakult ki, raktárakban maradt a hazai uborka. Igen hasonló áralakulás zajlott le több európai országban, így például Hollandiában és Lengyelországban is. Az AKI friss adatai szerint pedig a spanyolországi termék ára 39 százalékkal 1151 forint/kilogrammra emelkedett 2023 1-10. hetében, a 11. héttől viszont már csak a belföldi kígyóuborka van jelen a felhozatalban.

A hollandiai fehér fejes káposztát a 14. héten 260 forint/ kilogramm áron kínálták, a belföldi szabadföldit 280 forint/kilogramm áron (+93 százalék) lehetett megvásárolni, a primőrt pedig 400 forint/kilogrammos áron (-14 százalék).

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 24. 15:32