Lázban ég rengeteg magyar: egyre többen ültetnek így növényeket a kertjükbe

Lázban ég rengeteg magyar: egyre többen ültetnek így növényeket a kertjükbe

agrarszektor.hu
Elindult a házi kerti vetőmag értékesítési szezon. A tasakos vetőmagfajtákból a becslések szerint az idei szezonban mintegy 20 milliót értékesítenek a forgalmazók, megközelítőleg 5 milliárd forint értékben. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint a legkeresettebb termékek a zöldségmagok, utána következnek a fűszernövények és a virágok magjai.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A hazai házi kerti vetőmag-piac kínálata meghaladja az 1000 fajtát. A legkelendőbb vetőmagok közé a borsó- és babfélék tartoznak a nagymagvúak kategóriájában, míg az aprómagvak közül a petrezselymek és a sárgarépa fajták fogynak legnagyobb mennyiségben. Az utóbbi években jelentősen megnőtt a kereslet a cukkinik, a chilipaprikák, a cherry és koktélparadicsomok, a salátafélék, valamint a különböző fűszernövények - kapor, bazsalikom, metélőhagyma - iránt. Erről Pavelka Árpád, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Zöldség Szekciójának tagja beszélt, aki kifejtette: becsléseik szerint megközelítőleg 20 millió darabot értékesítenek a forgalmazók egy szezonban. Az éves forgalom megközelíti az 5 milliárd forintot.

A fajtakínálat bőséges, erős verseny jellemzi a piacot. A hazai cégek aktívan jelen vannak a környező országok piacain és itthon is számos külföldi cég kínálata jelenik meg, mind a gazdaboltokban, mind pedig az áruházláncok polcain. Az elmúlt években a világjárvány alatt a konyhakerti vetőmagvak forgalma mintegy 15%-kal emelkedett. Ez annak köszönhető, hogy a családok sokkal több időt töltöttek otthon és igyekeztek környezetük kertjük művelésével is többet foglalkozni szabadidejük kitöltéseként. A mostani szezonra ez a trend sajnálatos módon visszaesni látszik, pedig fontos lenne a házi kertek művelése. Az eladott mennyiség trendszerűen évente 3-5%-kal csökken. Az önellátó kiskerti gazdálkodás egyre inkább a díszkert, pihenőkert irányába fordul

- ismertette Pavelka Árpád.

A kiskerti termelés többnyire intenzív körülmények között folyik, kiemelkedően magas tápanyag szintekkel és folyamatos öntözéssel. Az erős hőségnapok ennek ellenére jelentős károkat okozhatnak, és a növény megóvása nagy kihívást jelent még a tapasztaltabb kertészeknek is. A tasakban árult magok esetében a folyamatos hatósági ellenőrzések jóvoltából a piac nagy részén minőségi vetőmagokat lehet vásárolni, ám ennek ellenére belefuthatnak a fogyasztók silány minőségű termékbe, így nem árt néhány fontos dolgot szem előtt tartani vásárláskor.

Azt javasoljuk, hogy a bevált, eredményesen termelt fajtákat a megbízható gyártóktól és forgalmazóktól vásárolják. Ezen felül érdemes figyelni a csomagoláson feltüntetett információkra is. Árulkodó lehet az is, ha a csomagolás túl kevés információt tartalmaz, például hiányzik róluk az azonosítószám, a mennyiség és a lejárati idő

- tette hozzá Pavelka Árpád.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?