Lázban ég rengeteg magyar: egyre többen ültetnek így növényeket a kertjükbe

Lázban ég rengeteg magyar: egyre többen ültetnek így növényeket a kertjükbe

agrarszektor.hu
Elindult a házi kerti vetőmag értékesítési szezon. A tasakos vetőmagfajtákból a becslések szerint az idei szezonban mintegy 20 milliót értékesítenek a forgalmazók, megközelítőleg 5 milliárd forint értékben. A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács adatai szerint a legkeresettebb termékek a zöldségmagok, utána következnek a fűszernövények és a virágok magjai.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A hazai házi kerti vetőmag-piac kínálata meghaladja az 1000 fajtát. A legkelendőbb vetőmagok közé a borsó- és babfélék tartoznak a nagymagvúak kategóriájában, míg az aprómagvak közül a petrezselymek és a sárgarépa fajták fogynak legnagyobb mennyiségben. Az utóbbi években jelentősen megnőtt a kereslet a cukkinik, a chilipaprikák, a cherry és koktélparadicsomok, a salátafélék, valamint a különböző fűszernövények - kapor, bazsalikom, metélőhagyma - iránt. Erről Pavelka Árpád, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Zöldség Szekciójának tagja beszélt, aki kifejtette: becsléseik szerint megközelítőleg 20 millió darabot értékesítenek a forgalmazók egy szezonban. Az éves forgalom megközelíti az 5 milliárd forintot.

A fajtakínálat bőséges, erős verseny jellemzi a piacot. A hazai cégek aktívan jelen vannak a környező országok piacain és itthon is számos külföldi cég kínálata jelenik meg, mind a gazdaboltokban, mind pedig az áruházláncok polcain. Az elmúlt években a világjárvány alatt a konyhakerti vetőmagvak forgalma mintegy 15%-kal emelkedett. Ez annak köszönhető, hogy a családok sokkal több időt töltöttek otthon és igyekeztek környezetük kertjük művelésével is többet foglalkozni szabadidejük kitöltéseként. A mostani szezonra ez a trend sajnálatos módon visszaesni látszik, pedig fontos lenne a házi kertek művelése. Az eladott mennyiség trendszerűen évente 3-5%-kal csökken. Az önellátó kiskerti gazdálkodás egyre inkább a díszkert, pihenőkert irányába fordul

- ismertette Pavelka Árpád.

A kiskerti termelés többnyire intenzív körülmények között folyik, kiemelkedően magas tápanyag szintekkel és folyamatos öntözéssel. Az erős hőségnapok ennek ellenére jelentős károkat okozhatnak, és a növény megóvása nagy kihívást jelent még a tapasztaltabb kertészeknek is. A tasakban árult magok esetében a folyamatos hatósági ellenőrzések jóvoltából a piac nagy részén minőségi vetőmagokat lehet vásárolni, ám ennek ellenére belefuthatnak a fogyasztók silány minőségű termékbe, így nem árt néhány fontos dolgot szem előtt tartani vásárláskor.

Azt javasoljuk, hogy a bevált, eredményesen termelt fajtákat a megbízható gyártóktól és forgalmazóktól vásárolják. Ezen felül érdemes figyelni a csomagoláson feltüntetett információkra is. Árulkodó lehet az is, ha a csomagolás túl kevés információt tartalmaz, például hiányzik róluk az azonosítószám, a mennyiség és a lejárati idő

- tette hozzá Pavelka Árpád.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?