Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a szamócát Magyarországon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a szamócát Magyarországon

agrarszektor.hu
A legtöbben minden évben izgatottan várják a friss, finom gyümölcsöket, a szamóca pedig tagadhatatlanul az egyik legnagyobb favorit. Idén azonban nem kapkodták el, amikor először jelentek a boltok polcain, melynek hátterében a rekordinfláció és a rosszabb gazdasági helyzet állhat. Kérdés, hogy mit várhatnak a vásárlók 2023-ban? Vajon luxus lesz a földieper a boltokban és a piacokon? Mikor érkezhet a magyar gyümölcs és lesz-e árcsökkenés? Mindez kiderül az alábbi cikkből.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az előtt, hogy a koronavírus világjárvány, illetve a háború és a különféle válságok az utóbbi időkben felforgatták volna az addig megszokott vásárlási szokásokat, bolti stratégiákat, a tavasz hírnöke a szamóca volt a zöldségeseknél. A piacokon jellemzően a 12. hét környékén jelenik meg az import eper, a boltokban pedig legkorábban Valentin-napon hirdettek szamóca-akciókat. Jellemző, hogy a szupermarketek március végén hozzák be a földiepret a kínálatukba, tele voltak az óriásplakátok szamóca- és málnahirdetésekkel. Azonban azóta sokat változott a világ, a pénztárcákat ellaposította a rekordinfláció, a boltokat pedig megtépázta az energiaválság, az árstop, és a keresletcsökkenés. A jelenleg tartó árháborúban nagy szerepe lehet a szezon első gyümölcsének - írja a Pénzcentrum.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogyan az Agrárszektor is megírta, a huelvai Szamóca és Bogyós Gyümölcsök Termelőinek és Exportőreinek Szövetsége (Freshuelva) számításai szerint a szamócaszezon felénél a termelés 30%-kal alacsonyabb, mint az előző szezon azonos időszakában, ezt a számot "nehéz lesz behozni a szezon hátralévő részében". A Freshuelva vezetője, Rafael Domínguez megerősítette, hogy ez a szezon nagyon nehéz a sok, egyszerre jelentkező bizonytalanság miatt. A magyar piacokra egyébként főként görög eper érkezik, a spanyol mellett pedig az olasz szamóca szokott még felbukkanni.

Mikor jöhet a szamóca a piacokra?

Az eddigi évek tapasztalatai alapján az import földieper jellemzően a 12. héten jelenik meg a magyar piacokon és legfeljebb június első hetéig kapható. A 12-14. hetekben már lehet elvétve találni belföldi gyümölcsöt is, ugyanakkor ezeket horror áron szokták kínálni. A 16-17. hétben viszont már nagyobb mennyiségben megérkezik a hazai szamóca, az árak pedig májustól kezdenek el lefelé menni, és az sem ritka, hogy június végén még találunk magyar epret a piacokon, elérhető áron. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) utolsó adatai szerint szamóca termőterülete 840 hektár volt, ami magasnak számít a 2010-es évekhez viszonyítva, viszont a betakarított termésátlag 2020-ban és 2021-ben alacsonyabb volt, hiába nőtt a termőterület.

EZ IS ÉRDEKELHET

Idén nemcsak az árháborúban lehet nagy fegyvertény a szamóca, hanem még a nagy húsvéti akciókkal is egybeesik a szezonja. Az akciós újságok szerint jelenleg - amíg az akciók tartanak - 999 forintba kerül fél kiló eper az Aldiban, a Lidlben és a Sparban is. Nem akciósan adják, viszont az Auchanban és a Tescóban is van már földieper: 1199 és 1299 forintért adnak 500 grammot. Összehasonlításként 2019-ben még az akciós eper kilós ára volt 1058 forint a Lidlben, most ugyanennyi pénz csak a felére elég. A Tesco földiepernek akkor még a kilós ára volt 1596 forint, ami ma 2598 forint. Vagyis ebben az időszakban alatt 50-60 százalékos növekedés mutatkozik a szuper- és hipermarketek akciós árszintjében, amit az eperszezon kezdetére lőnek be 

- írja a lap.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?