Egyre kevesebb szamóca terem a földeken: mi lesz így sokak kedvencével?

Egyre kevesebb szamóca terem a földeken: mi lesz így sokak kedvencével?

agrarszektor.hu
A huelvai Szamóca és Bogyós Gyümölcsök Termelőinek és Exportőreinek Szövetsége (Freshuelva) számításai szerint a szamócaszezon felénél a termelés 30%-kal alacsonyabb, mint az előző szezon azonos időszakában, ezt a számot "nehéz lesz behozni a szezon hátralévő részében". A Freshuelva vezetője, Rafael Domínguez megerősítette, hogy ez a szezon nagyon nehéz a sok, egyszerre jelentkező bizonytalanság miatt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az inputárak túlzott emelkedése és az új növényegészségügyi előírások mellett az időjárási körülmények is negatívan érintettek minket a szezon kezdete óta. Domínguez felidézte az ültetés során az októberi túlzott hőség miatt jelentkező problémákat, amelyek miatt a növények 20%-át újra kellett ültetni, majd január és február túlzott hidegbe fordult, ami a termelés jelentős visszaesését és a szamóca szűkös kínálatát okozta a piacokon. A Freshuelva vezetője sajnálatát fejezte ki, hogy a decemberi esőzések után nem volt újabb csapadék, így az öntözésre engedélyezett vízmennyiség csökkentése továbbra is fennáll, ami nagyon aggasztja őket, mert ez nagyon negatívan hat a termelésre, amely minden bizonnyal alacsonyabb lesz, mint az előző szezonban - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

A málna viszont 40%-ban a tavaszi szezonban van, amelyhez a termelők minden reményüket fűzik, mivel az őszi szezon nagyon negatív adatokat mutatott, főként a harmadik országokból, például Marokkóból érkező erős verseny következtében. Ami az áfonyát illeti, a Freshuelva előrejelzése szerint az idei szezonban a vártnál 25%-kal kevesebb áfonyatermés lesz, főképp az alacsony hőmérséklet késedelmes érkezése miatt, amely nem tette lehetővé, hogy elegendő hideg órát halmozzanak fel. Valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy novemberben, decemberben és januárban a legalacsonyabb hőmérsékletek az átlagot meghaladóak voltak.

Ezenkívül a február utolsó heteiben és március elején tapasztalt hideg időjárás csökkentette a termés méretét. Végezetül hozzá kell tenni, hogy a jelenleg öntözésre rendelkezésre álló víz nem rendelkezik a növények jó fejlődéséhez szükséges optimális minőségi paraméterekkel. Rossz minőségű vízről beszélünk, amelynek sókoncentrációja magas, egyes területeken akár a háromszorosát is elérheti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03