Minőségbeli problémák a szamócánál, komoly lépést eszközölt Egyiptom

Minőségbeli problémák a szamócánál, komoly lépést eszközölt Egyiptom

agrarszektor.hu
Egyiptomban az erős export mellett a szamóca feldolgozása is új területtel bővül. Januártól 30 szárítókamra kezdi meg működését, ami tovább erősítheti a keresletet, mivel jelentős tételeket képes kivonni a piacokról.

Egyiptomban a 2025-ös szamócaszezon a szokásosnál korábban, és az előző évinél lényegesen nagyobb termőterülettel kezdődött meg, ugyanakkor a minőségi problémák miatt az exportképes tételek aránya alacsonyabb a megszokottnál. Több exportőr szerint a szezon indulását az előző évhez képest alacsonyabb árak is jellemezték - írta meg a FruitVeb.

El Sayed El Gohary, egyiptomi termelő elmondta, hogy sok gazdálkodó nehézségekkel szembesült a palánták gyenge minősége miatt, ami tömeges újratelepítést tett szükségessé: a tavaly importból beszerzett szaporítóanyaggal kapcsolatos gondok főként a korai termelést érintették, ráadásul az erős kártevőnyomás is súlyosbította a helyzetet. A problémát végül újratelepítéssel, valamint engedélyezett biológiai és kémiai kezelésekkel sikerült mérsékelni.  

A szezon elején tapasztalt alacsony árakat a gyengébb minőségű termés okozta, de El Gohary hangsúlyozta, hogy ez nem lesz meghatározó az egész idényre vonatkozóan. A szamóca betakarítása idén októberben indult, míg az európai export csak november közepén kezdődött, ami a hazai piacon túlkínálathoz és árcsökkenéshez vezetett. Az Öböl-menti országokba irányuló első szállítmányok sem voltak a legjobb minőségűek, ami szintén magyarázattal szolgál a kezdeti alacsony árakra. Bár az átlagár némileg alacsonyabb a tavalyinál, várhatóan nem marad olyan mély szinten, mint a szezon elején, mivel azok a termelők, akik kiváló minőséget tudnak felmutatni, drágábban értékesíthetik tételeiket.  

El Gohary emellett erős keresletre számít a friss és fagyasztott szamóca iránt az exportidőszakban. Európában a friss szamóca szezonja januárig tart, az Öböl-menti országokban pedig márciusig, míg a fagyasztott eper exportja csak februárban indul. A jelenlegi ütem mellett Egyiptom a mostani szezonban várhatóan meghaladja az 500 ezer tonnás exportmennyiséget. Újdonság, hogy idén egy új feldolgozási irány is megjelent: az országban megkezdődött a szárítókamrák telepítése.

A szárított szamóca iránt világszerte nagy a kereslet, hiszen a gasztronómiában és az élelmiszeriparban széles körben használt termékről van szó. A feldolgozási eljárás rendkívül édes gyümölcsöt eredményez, amelyhez viszont magas Brix-értékű, kiváló minőségű alapanyag szükséges. Korábban az egyiptomi epret Kínába szállították szárításra, majd újraexportálták, most azonban a feldolgozás lényegesen olcsóbban, helyben történik, mégpedig jelentős mennyiségban: januártól több mint 30 szárítókamra kezdi meg működését. El Gohary szerint a szárítás jelentős mértékben hozzájárul majd a kereslet fenntartásához, mivel a piacról nagy mennyiséget képes felszívni: 100 tonna szárított eper előállításához 1000 tonna friss gyümölcs szükséges. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. december 12. 13:31