Egyre több ilyen ültetvény tűnik el Olaszországban: mi történik itt?

Egyre több ilyen ültetvény tűnik el Olaszországban: mi történik itt?

agrarszektor.hu
Olaszországban csökkenő terület és ingadozó árak jellemzik a szamóca piacát. Az északi termesztőkörzetben a korai szezonkezdet magas árakkal párosult, Basilicata és Campania környékén viszont a szabadföldi szamóca olcsóbb, mint 2023-ban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legfontosabb olasz termesztőkörzetben, a csizma talpának közepén elterülő Basilicata tartományban március közepéig a 20°C-os nappali meleget 3-5°C-os éjjeli minimumhőmérsékletek kísérték, ezért csak a hónap közepétől kezdett el felfutni a termelést. A szezon elején palántapusztulás is gondokat okozott, akárcsak Görögországban. A második legfontosabb régióban, Campaniában egy termelő szerint már a Húsvét előtti időszakban is óriási, a kínálatot messze meghaladó volt a kereslet a szamóca iránt, nem is sikerült minden héten megfelelő mennyiséget szállítani - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az észak-olasz szamócatermelés egyik központjában, Emilia-Romagna tartományban 10-15 nappal korábban kezdődött meg hajtatott szamóca szezonja, így még igen magas árakat sikerült elérni.

Magyarország szempontjából az olasz szamócaimport jelentősége az előző 10 év során fokozatosan csökkent: míg a 2010-es évek elején még 600 tonna körüli mennyiséget vásároltunk, ez az utóbbi 5 év során mindig messze 200 tonna alatt volt. Olaszországban már az év összes hónapjában vásárolhatnak hazai termésű szamócát a vásárlók: a főszezon áprilisban kezdődik és május végéig tart a déli körzet (Basilicata és Campania) nagy termésével - ez a két körzet a termőterület kétharmadát adja. Nyáron az északi körzetek, először Emilia Romagna majd Verona környéke veszi át a stafétát, ősz elején pedig az Alpok alatti ívben elhelyezkedő Piedmont, Trento és Bolzano robban be egészen az októberi fagyokig, de ekkor már újra is indul a kör a Szicíliában kezdődő termeléssel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egész éves elérhetőség ellenére az olasz szamócatermesztés volumene az utóbbi évtizedben folyamatosan csökkent, és a korábbi 130-145 ezer tonnás termés helyett már inkább csak 100-115 ezer tonna körüli termésre lehet számítani, az éves export volumene pedig 16-17 ezer tonna környékéről 11-12 ezer tonnára szűkült (az import viszont 30-40 ezer tonna között alakul, ennek legalább 80%-a Spanyolországból érkezik). A fő ok a termőterület zsugorodása: 2013-2016 között még 4800-5000 hektáron termesztettek olasz szamócát, mára ez 4000 hektár környékére esett vissza.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?