Ömlik az import szamóca Magyarországra: ki nem találnád, honnan jön a java

Ömlik az import szamóca Magyarországra: ki nem találnád, honnan jön a java

agrarszektor.hu
Egy átlagos évet követően idén a szokásosnál egy héttel korábban, április közepe táján indulhat a hazai szamócaszezon Magyarországon. Hazánkba összesen 4000-5000 tonna körüli import érkezik egy évben, aminek a nagy része Görögországból jött 2023-ban, 2500-2800 tonna körül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2023-as év egy közepes, átlagos év volt a magyar szamócatermesztők számára. Az átlagosság érvényes az árakra és azok alakulására is, amelyben sajnos ismét voltak nagy bezuhanások. A tavaly leszedett mennyiség is közepes volt, nagyjából 5000 tonna körüli - ehhez jött hozzá a 4000-5000 tonna körüli, tehát a belföldi termelés volumenével csaknem egyenlő import a 100 tonna alatti exportunk mellett. Tavaly nem volt tehát extra kiugró termés, de hiány sem alakult ki a piacokon. Idén a termelési költségek növekedése miatt jogos lenne, hogy némileg magasabb árat kapjanak a termelők, de ez nem csak a szamóca esetében van így, ez nagyjából minden gyümölcsfélére igaz - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ami már látható, hogy a februári melegek körülbelül egy héttel előrébb hozták a vegetáció állapotát, ám az állományok fejlődése az utóbbi időben tapasztalt hideg éjszakák során némileg lelassult. Ez egyben azt jelenti, hogy a piacokon már megjelent fűtött fóliás tételek után április közepére várható a hidegfóliás termesztésű szamóca piacra kerülése, főleg, hogy most ismét egy melegebb időszak következett be. A magyar termelőknek az a fontos, hogy a szezonkezdet ne legyen túl korai (ekkor összecsúszna a jóval olcsóbb mediterrán áru dömpingjével), és ne következzen be egyszeri, nagyon hirtelen felmelegedés, mert akkor a hidegfóliás áru rá tud csúszni a fűtött fóliás tételekre, ami az árak zuhanását eredményezi.

Magyarországon a szokásos menetrend szerint kora tavasszal görög, spanyol és marokkói áru érkezik a piacainkra. Ezeket váltja le folyamatosan a magyar szamóca, majd a szezon végén, szoktak román és lengyel tételek érkezni. A hazai termesztésű szamóca nagybani ára április 10, környékén jellemzően 4000 Ft/kg körül van az első nagy mennyiségben megjelenő hazai tételeknél (fűtött termesztés), majd április végére 2500 Ft környékére mérséklődik. Ilyenkor az import tételek ára még jóval alacsonyabb, és jellemzően ez is dominálja a hazai piacot, mivel még nincs nagy árutömeg magyar szamócából. Május végére szokott eltűnni az import és a belföldi ár közötti különbség.

Ennek az évente megismétlődő folyamatos árcsökkenésnek az üteme az, ami nagyon nem mindegy: ha hirtelen melegszik fel az idő április környékén, megeshet, hogy a szabadföldi állományok gyorsan beérnek, és „rácsúsznak” a hidegfóliás szamócára. Ilyenkor rövid időn belül jelenik meg nagy mennyiségű magyar áru a piacon, ami brutálisan le tudja húzni az árakat (2022-ben, tavalyelőtt például ez történt annak ellenére is, hogy hűvösen indult a tavasz, és egy darabig reménykedni lehetett benne, hogy ez nem következik be).

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?