Egész Európát elöntheti idén ez a gyümölcs: tele lesznek vele a boltok?

Egész Európát elöntheti idén ez a gyümölcs: tele lesznek vele a boltok?

agrarszektor.hu
A gyengébb palántaminőség miatt némi ijedtséggel indult a szezon a görögöknél, de azóta rekordszámokat mutat az ország szamócaexportja. Könnyen lehet, hogy a görög szamóca lesz az idei európai szezon nyertese.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A hagyományosan október végén kezdődő kiültetéseknél óriási volt az ijedtség a görög termelők körében, mivel egyes régiókban a palánták akár 50%-át is újra kellett telepíteni. Ezt azonban különösebb zökkenő nélkül sikerült megoldani, így a szezon a normális mederben kezdődhetett meg. A görög exportőrök számára kapóra jött a spanyol szezon későbbre tolódása, így a Frutonea adatbázisa szerint március végéig még a tavalyi rekordot is túlszárnyalva történelmi csúcsokat ért el a kivitel. Ennek hátterében az is áll, hogy az elmúlt években folyamatosan bekövetkező spanyolországi aszályhelyzet miatt több nagy felvásárló, így például Németország növelte a görög áru beszerzését a spanyol rovására a szállítások és a minőség megbízhatóbb alakulása miatt - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az utóbbi évekre jellemző, hogy Görögországban dinamikusan, 1500-ról 2300 hektár fölé bővült a termőterület. Az éves termés volumene 75-ről 100 ezer tonna környékére ugrott, amelynek háromnegyede, 75 ezer tonna körüli mennyiség kerül exportra. Magyarországra a görög szamóca március végén és áprilisban kezd el nagy mennyiségben beáramlani, de a görög szezonnak májusban az ottani forróság miatt vége szakad - már csak ezért is fontos, hogy a magyar szabadföldi szamóca szezonja ne kezdődjön meg túlságosan hamar.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?