Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a magyar szamócát itthon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a magyar szamócát itthon

agrarszektor.hu
Nagy port kavart az a fotó, ami pillanatok alatt elterjedt az interneten itthon: a képen az látszik, hogy az ezer kilométerről érkező görög szamóca mintegy negyedannyiba kerül, mint a hazánkban, szezon előtt termett kedvelt gyümölcs. Itthon 8000 forintot kérnek egy kiló magyar szamócáért, és ez a szakértők szerint jelenleg nem számít irreálisnak.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Április elején már nem csak a tavasz közepének és az egyre jobb időnek örülhetünk, az eper rajongóinak ez azért is piros betűs ünnep, mert végre hazánkban is indul kedvenc gyümölcsük szezonja. A drágulás azonban nagyon úgy tűnik, hogy ezt az igen népszerű gyümölcsöt sem kíméli majd, erre enged legalábbis következtetni egy budapesti piacon fotózott tábla. Valaki az egyik budapesti piacon készített a fotót, amin jól látszik, hogy a Görögországból érkező import eper kilója 1 980 forintnál megáll, addig a magyar eper kilójáért 8 ezer (!) forintot kért a kereskedő - írja a Pénzcentrum.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lap megkereste a Fruitvebet, vagyis a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezetet, akik szerint egyáltalán nem kirívó, hogy az szezon előtt akár még az utolsó napokban is akár négyszer annyi legyen a magyar eper, mint az import.

Európa déli részén, a mediterrán térség országaiban, valamint Észak-Afrikában is kifejezetten meleg, néhol aszályos időjárás uralkodott az előző két hónapban. Általában is ilyenkor van főszezon Görögországban, Spanyolországban és Marokkóban, de a melegek miatt az állományok gyorsabban fejlődtek, egyes esetekben a fajták is összeértek. Ez azt jelenti, hogy március végére egy dömping időszak következett be, ahol a magyar piacokra érkező mediterrán szamóca 1500-1700 Ft/kg-os ára nem számít különlegesen alacsonynak, főleg azért nem, mert görög szamóca esetében ilyen tömegű árunál körülbelül 80 Ft/kg a szállítási költség. A Mediterráneumban és Észak-Afrikában tehát most van a csúcsidőszak, ha esetleg feltorlódnak a készletek, akkor a kereskedők mindig szabadulni próbálnak a gyorsan romló árutól, tehát ez a mostani, március végi árszint egyáltalán nem számít különlegesnek

- írta válaszában a Fruitveb. Hozzátették azt is, hogy az árszint egyáltalán nem volt számukra meglepő, ugyanis a magyar epret ilyenkor még fűtött termesztőből szedték le.

EZ IS ÉRDEKELHET

Elmondták azt is, hogy a piacokon már megjelent a magyar szamóca, de ez még javarészt fűtött üvegházakból származik. Ennek termelési költsége a mai inputanyag- és energiaárak mellett valóban nagyjából 5-6 ezer Ft/kg között van, tehát a kereskedőnél látott 8000 Ft/kg bármennyire is furcsa, de nem tűnik irreálisnak. Az árkülönbség pedig lényegében abból adódik, hogy a magyar szamócának még nem kezdődött el az igazi szezonja. A délebbi országok, mint például Görögország, Spanyolország és Izrael éghajlati előnyökkel rendelkezik, a szamóca szezonja emiatt ott több héttel korábban elindul. Ráadásul ezek az országok jó technológiai színvonal mellett, nagy volumenben állítják elő az epret, amely a nyomott árakban is jelentkezik. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?